Skip to main content
AlgemeenMindsetMotivatieMaandag

De inspirerende lessen van laatbloeier Nordin Amrabat

By 18 januari 2022No Comments
Laatbloeier Nordin Amrabat deelt inspirerende lessen

De inspirerende lessen van laatbloeier Nordin Amrabat


Nordin Amrabat speelde op z’n 18e bij de amateurs van SV Huizen, studeerde op het HBO en had een bijbaantje als afwasser in een restaurant. Daar begon de prachtige carrière van de Marrokaanse voetballer. In gesprek met VI deelt hij wijze lessen waar elke jonge voetballer wat van kan leren. In dit artikel hebben we een paar interessante lessen op een rijtje gezet. 

Laatbloeier in profvoetbal

Zoals gezegd speelde Amrabat nog op 18-jarige leeftijd bij de amateurs. Via FC Omniworld kwam hij bij VVV-Venlo in de Eredivisie terecht op 20-jarige leeftijd. Mede door 10 goals te maken viel hij op en vertrok hij voor 2,3 miljoen naar PSV. Binnen drie jaar ging hij dus van de amateurs naar de top van Nederland.

Het sprookje bleef echter maar doorgaan, want de afgelopen jaren kwam Amrabat uit voor mooie clubs als Galatasaray, Watford en Malaga. Ook was hij met Marrokko actief op het WK 2018.

Les 1: Wees dankbaar voor goede feedback

“Als trainers kritisch waren, of andere mensen in het voetbal, dan kroop ik in mijn schulp of voelde ik me aangevallen. Totdat een trainer tegen mij zei dat hij dat deed om mij beter te maken, omdat hij in mijn kwaliteiten geloofde. Sindsdien ben ik dankbaar voor goede feedback, omdat het mij een betere voetballer maakt.”

“Dat openstaan voor feedback, dat is gewoon geen vanzelfsprekendheid bij veel jonge talenten. Dat vind ik echt een gemis, want daarmee snijden ze zichzelf in de vingers. Als een trainer iets zegt, voelen ze zich al snel tekortgedaan, zijn ze verongelijkt. Jammer.”

Overzicht van de carrière van Nordin Amrabat

Les 2: Leef voor je sport

“Kom op, joh, wat doen wij nou op een dag? Trainen, vaak een uurtje of twee, maar dat is toch juist het leukste van de hele dag. Ik leef voor mijn sport, maar als je zoiets zegt, klinkt het als een opgave. En dat is het juist helemaal niet. Want ik drink geen alcohol, eet gezond, let op mijn rust, maar nou, nou, wat is dat bijzonder, zeg! Nee, dat is totaal niet bijzonder, dat hoort gewoon, want dat is het minste wat je kan verlangen van een speler.”

“En ik train altijd zoals ik speel: volle bak. Dat moet ook, want ik geloof er niet in dat als je de hele week rustig aan doet, je dan in het weekend opeens topfit en scherp bent.”  

Les 3: Blijf nederig

“Ik ben veel mensen dankbaar, maar heb ook altijd veel waardering gevoeld. Vooral omdat ik altijd mezelf ben gebleven. Ik kijk met opgeheven hoofd de wereld in, sta voor iedereen open en wil er overal iets van maken. Ik heb het financieel overal goed gehad, en nog altijd, dat ga ik zeker niet tegenspreken. Maar dat geld heeft mij totaal niet veranderd. Ik weet waar ik vandaan kom en kan alles goed relativeren. Bij de meeste clubs waren de materiaalmannen mijn beste vrienden. Bij hen proefde ik altijd de pure clubliefde, dat vond ik mooi. Ik moet sowieso niets hebben van dat gepoch met status en geld, want het slaat gewoon nergens op.”

Nordin Amrabat, laatbloeier in profvoetbal

Les 4: Weet wie je vrienden zijn

“Als je succes hebt, en voor veel spelers is dat al het gevoel bij een eerste minicontractje, dan komen er veel zogenaamde vrienden bij. Maar daar moet je gewoon doorheen prikken. Toch zijn er ook veel spelers die zich met de verkeerde mensen inlaten. Ook uit vrije wil. Tegenwoordig is het zogenaamd stoer die rapscene uit de VS een beetje na te doen. Dat je jezelf met van die gangster-types omgeeft. Denk toch na! Waarom?, vraag ik me dan af. Focus je op het voetbal en laat die onzin toch lekker gaan.”

Les 5: Status verdien je op het veld

“Veel jonge voetballers willen laten zien op sociale media hoe goed ze het wel niet hebben. Dat komt voort uit onzekerheid. Ze kunnen zich beter met het voetbal bezighouden, want respect en waardering krijg je door je prestaties op het veld, niet door materialen te showen. Status krijg je als je elke wedstrijd laat zien dat je een goede speler bent. Maar anno 2022 doen mensen alles voor de likes. Snapchat en Instagram hebben in veel gevallen echt een negatieve invloed op veel jonge talenten.”

(Lees hier het hele artikel van VI)

Wil jij jezelf ook fysiek klaarstomen voor de top? Klik dan hier

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Bijzonder verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom Ruim een jaar geleden leek de veelbelovende carrière van Ajax-aanwinst Chuba Akpom bijna voorbij. Nadat hij terugkwam van een verhuurperiode in Griekenland, moest hij…
De voetbaldroom van Younes Taha ging via Zwolle naar FC Twente

Zo is de voetbaldroom van Younes Taha werkelijkheid geworden

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Zo is de voetbaldroom van Younes Taha werkelijkheid geworden Toen Younes Taha amper drie jaar geleden nog bij amateurclub de Volewijckers speelde, begreep niemand zijn grote voetbaldroom. Zijn moeder wilde dat…
Zo word jij op late leeftijd alsnog profvoetballer

Zo word jij op late leeftijd alsnog profvoetballer

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Zo word jij op late leeftijd alsnog profvoetballer Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds…
Wieffer en Zerrouki

Wieffer en Zerrouki: samen naar de top

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Wieffer en Zerrouki: samen naar de top Ongeveer tweeënhalf jaar geleden waren Mats Wieffer en Ramiz Zerrouki niet goed genoeg voor het eerste elftal van FC Twente. Wieffer vertrok via…