Talent bestaat niet!
Wij geloven niet in natuurtalent. Wij geloven in ontwikkeling en hard werken.
De perfecte voetballer moet op enorm veel gebieden ‘perfect’ zijn (voor zover perfectie mogelijk is). Dit verschilt natuurlijk per positie. We nemen in dit artikel een spits als voorbeeld. Voor iedereen ziet de perfecte spits er natuurlijk anders uit, maar het gaat hier even om het idee.
De perfecte spits moet beschikken over sublieme technische eigenschappen, zoals een krachtige en zuivere traptechniek, goed en gericht kunnen koppen en een feilloos balgevoel waarmee hij langs verdedigers kan dribbelen. Daarnaast moet de perfecte spits bepaalde fysieke kwaliteiten in zijn mars hebben. Hij moet snel en wendbaar zijn, hij moet sterk zijn zodat hij de bal goed kan afschermen en duels kan winnen, hij moet sprongkracht hebben om kopduels te winnen, enzovoort. Op tactisch gebied weet de perfecte spits precies hoe hij optimaal kan functioneren in een team. Hij maakt de beste keuze in elke situatie en heeft een geweldig inzicht. Ook kan hij medespelers aansturen en op de juiste momenten dieplopen zodat hij vrij voor de keeper uitkomt.
Ten slotte is de perfecte spits mentaal ijzersterk. Hij is bereid om elke training tot het gaatje te gaan, staat open voor adviezen van trainers en verbetert zijn zwakke en sterke punten continu. Daarnaast is hij een echte winnaar en kan hij goed omgaan met druk, waardoor hij elke wedstrijd minstens een voldoende haalt. Hij weet dat als hij gericht doelen stelt, hij succesvol zal blijven. Ook kan hij tegen kritiek, want hij gelooft heilig in zichzelf. Oftewel, hij heeft een geweldige mindset.
Scoutingsverslagen hanteren vaak bovenstaande volgorde. Eerst wordt er gekeken naar techniek en fysiek, vervolgens naar tactische kwaliteiten en ten slotte naar mentale eigenschappen. Is dat niet vreemd? Worden technische, fysieke en tactische kwaliteiten niet voor een heel groot deel bepaald door de mindset van een speler? Klopt!
Volgens ons speelt de mindset van een speler een enorme rol in het behalen van succes. Mindset is een ander woord voor de manier waarop iemand denkt. Na een uitvoerig onderzoek is gebleken dat de manier van denken van succesvolle mensen verschilt ten opzichte van minder succesvolle mensen en dat deze manier van denken aan te leren is.
“Volgens ons worden technische, fysieke en tactische kwaliteiten voor een heel groot deel bepaald door de mindset van een speler.” – VoetbalOntwikkeling
We onderscheiden in de voetbalwereld over het algemeen twee soorten mindset; een statische (fixed) mindset en een groeimindset. Het is bewezen dat spelers met een groeimindset een betere en snellere ontwikkeling doormaken dan spelers met een statische mindset. Dat komt omdat de mindset van een speler zich uit in zijn gedrag. Het bepaalt onder meer of hij veel inzet toont, doorzet bij tegenslag, om feedback vraagt, tegen kritiek kan en hoe hij omgaat met stress.
Een speler met een groeimindset gelooft dat als hij veel en gericht oefent, hij een betere speler zal worden. Hij ziet elke training als een mogelijkheid om weer iets beter te worden en is daarom erg gemotiveerd tijdens de sessies.
Een speler met een statische mindset gelooft dat de kwaliteiten van een speler niet ontwikkelbaar zijn; zijn kwaliteiten zijn door een hogere macht bepaalt en training ziet hij puur als bezigheidstherapie. Logisch ook, want waarom zou je veel gaan trainen als je denkt dat het geen resultaat oplevert?
Bovenstaande quote zul je waarschijnlijk wel vaker gezien hebben. Het beschrijft het verschil tussen een groeimindset (hard work) en een statische mindset (talent). Als een zogenaamd toptalent (met een statische mindset) minimale inspanningen vertoont tijdens de trainingen, zal hij op termijn de strijd verliezen van een minder-getalenteerde speler (met een groeimindset) die elke training benut om te oefenen en zichzelf te verbeteren.
Wij geloven daarom niet in talent. Wij geloven in ontwikkeling.
Alles begint met de juiste mindset, een groeimindset dus. Hier ligt de basis voor (toekomstig) succes. De mate waarin je denkt dat talent en vaardigheden te verbeteren zijn, is bepalend voor je ontwikkeling.
Hoe sterker je gelooft dat training je helpt om te beter te worden, hoe sneller je je zult ontwikkelen. Doordat je ontwikkeling enorm toeneemt, zal je groeimindset sterker worden. Dat komt omdat je ziet dat hard werken tot resultaten leidt.
“Gras groeit niet door eraan te trekken, het moet een goede voedingsbodem hebben”. – Afrikaans gezegde
Het gevolg is dan ook dat je bij tegenslag door zult gaan. Tegenslagen helpen je eraan herinneren welke vaardigheden je nog moet verbeteren. Een speler met een statische mindset zal bij tegenslag opgeven, omdat dat voor diegene een bewijs is van onvermogen.
Sommigen krijgen bij de opvoeding (onbewust) de principes van een groeimindset mee, anderen leren het op iets latere leeftijd. Het is gewoon te leren en is de voedingsbodem van elk succes. VoetbalOntwikkeling wil jou daar graag bij helpen. Wij bieden jou oefeningen, adviezen en interessante theorieën waarmee jij in korte tijd een groeimindset creëert. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op!
Mail: info@voetbalontwikkeling.nl
Instagram: @VoetbalOntwikkeling