Skip to main content
AlgemeenKrachttraining

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

By 16 juli 2024juli 23rd, 2024No Comments
Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?


Voor kinderen die dromen van een leven als profvoetballer is het belangrijk om op tijd te beginnen met krachttraining. In principe geldt dat hoe jonger het kind begint met krachttraining, des te sterker en atletischer het lichaam wordt. Maar op welke leeftijd kun je beginnen? En waar moet je op letten? We leggen het hieronder uit.

Het belang van krachttraining voor kinderen

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen minstens 15% minder fit zijn dan 30 jaar geleden. Hun snelheid, uithoudingsvermogen, lenigheid en spierkracht zijn aanzienlijk afgenomen.

De fysieke eisen in het moderne profvoetbal zijn daarentegen juist enorm gestegen. Je kunt je voorstellen dat het spelen van topvoetbal daarom steeds moeilijker wordt.

Krachttraining is daarom een waardevolle aanvulling voor jonge voetballers die streven naar een carrière als profvoetballer. Door op de juiste leeftijd te beginnen en een goed gestructureerd programma te volgen, kunnen kinderen hun fysieke eigenschappen verbeteren.

Dit zal de algehele prestatie op het veld verbeteren en de kans op een succesvolle toekomst als voetballer vergroten.

Leeftijd 7-12 jaar

Op deze leeftijd is het belangrijk dat kinderen zich concentreren op algemene fysieke activiteiten die hun coördinatie, balans en basiskracht verbeteren. Dit kan worden bereikt door oefeningen met het eigen lichaamsgewicht, zoals push-ups, squats en spelletjes die hun fysieke vaardigheden bevorderen.

Geleidelijke introductie van lichte weerstandsbanden kan helpen bij het opbouwen van kracht zonder het risico van blessures.

Leeftijd 13-18 jaar

Tieners kunnen hun krachttraining uitbreiden door het toevoegen van meer gestructureerde oefeningen en het gebruik van lichte tot middelzware gewichten. Dit is een cruciale periode waarin hun lichaam groeit en zich ontwikkelt, dus de nadruk moet altijd liggen op het correct uitvoeren van de oefeningen.

Wanneer je ongeveer twee jaar met krachttraining bezig bent en lichte tot middelzware gewichten gebruikt, ben je echt klaar voor de volgende stap. Je hebt dan in principe al een dusdanig sterke basis, dat je er de rest van je leven profijt van zult hebben.

Trainen als een prof? Klik hier

 

VERDER LEZEN OVER KRACHTTRAINING:

De piramide van herstel voor voetballers

Zo herstelt een voetballer optimaal na een wedstrijd

| Algemeen, Krachttraining, Voeding | No Comments
Zo herstelt een voetballer optimaal na een wedstrijd Ben jij binnen 24 uur weer helemaal hersteld na een zware voetbalwedstrijd? Hoe sneller en beter een voetballer kan herstellen, des te…
Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining? Voor kinderen die dromen van een leven als profvoetballer is het belangrijk om op tijd te beginnen met krachttraining. In principe geldt…
Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers

Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers!

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers! Krachttraining is cruciaal voor voetballers om hun prestaties op het veld te verbeteren. Veel voetballers trainen echter als bodybuilders en dat is een…
Oefeningen voor meer sprongkracht

Doe deze oefeningen voor meer sprongkracht

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Doe deze oefeningen voor meer sprongkracht Weet jij welke twee oefeningen cruciaal zijn voor meer sprongkracht? Na het lezen van dit artikel kun je meteen aan de slag en win…