Skip to main content
Algemeen

De ideale lengte voor een Champions League-keeper

Wat is de ideale lengte voor een keeper in de Champions League?

De ideale lengte voor een Champions League-keeper


Het bepalen van de ideale lengte voor een keeper is al lange tijd voer voor discussie. De ene trainer geeft de voorkeur aan een kleine atletische keeper, terwijl in sommige landen een doelman minstens 1,90 meter moet zijn.  In dit artikel pakken we de feiten erbij en gaan we kijken naar de lengte van keepers die in de Champions League actief zijn. 

Hoe lang zijn de keepers in de Champions League?

Een blik op de onderstaande grafiek laat zien dat de lengte van de meeste keepers van Champions League-clubs tussen de 1,88 m en 1,96 m ligt. Precies 15 keepers zijn kleiner, terwijl er slechts vijf groter zijn. Uitgedrukt in absolute cijfers: van de 86 doelmannen – sommige clubs noemden slechts twee doelmannen, terwijl anderen 3 doelmannen noemden – waren er in totaal 30 keepers van deze omvang.

Ideale lengte van een keeper in de Champions League

Grafiek: Overzicht van de lengte van alle keepers in de Champions League seizoen 2020-2021 (GoalGuard.de)

De gemiddelde lengte van alle keepers die in het seizoen 2020/21 onderdeel waren van een Champions League-team is precies 1.908 m. Als we dan kijken naar de basiskeepers, zien we dat ze met een gemiddelde lengte van 1.912 m iets groter zijn dan het gemiddelde van alle keepers in de Champions League-selecties. Deze cijfers maken duidelijk dat lange keepers de overhand hebben bij bijna alle Europese topteams.

Het verschil tussen de grootste en de kleinste keeper

Wie is eigenlijk de ‘beste’ doelman van de Champions League-teams als het gaat om lengte? De absolute “reus” onder de doelmannen dit seizoen is een Nederlander, namelijk onze eigen Kjell Scherpen met 2,02 m. Daarachter staan:

– ​​Thibaut Courtois (Real Madrid) met 1,99 m
– Anatoliy Turbin met 1,98 m (Sjaktar Donetsk)
– Maarten Stekelenburg (Ajax) en Edouard Mendy (Chelsea FC) met 1,97 m

En de kleinste? De kleinste doelman is Ahmadou Dia (Olympique Marseille) met een lengte van 1,82 m. Yann Sommer en Tobias Sippel (beiden Borussia Mönchengladbach) en Claudio Ramos (FC Porto) zijn met een lengte van 1,83 m slechts één centimeter groter. Steve Mandanda (Olympique Marseille) en Keylor Navas (Paris St. Germain) volgen met 1,85 m.

Het verschil tussen de grootste en de kleinste keeper bedraagt dus 17 centimeter. Een aanzienlijk verschil, maar de kleinere keepers laten zien dat ze met explosiviteit en sprongkracht een hoop kunnen compenseren.

Lengte is niet in elk land doorslaggevend 

Uit de statistieken blijkt dat in bepaalde landen de lengte van een keeper minder van belang is. In zuidelijke competities is er bijvoorbeeld meer vraag naar keepers die goed kunnen meevoetballen en die ook heel snel zijn. Het feit dat Zuid-Europeanen over het algemeen iets kleiner zijn (4-6 cm), kan ook van invloed zijn op deze statistieken. Dit feit is echter niet voldoende als enige reden. Zelfs in Rusland is de gemiddelde man slechts 1,75 m lang, maar Russische teams hebben uitzonderlijk lange keepers in hun gelederen.

Dat lengte niet de doorslaggevende factor is voor de klasse van een keeper, bewijst de Zwitserse nationale doelman Yann Sommer al jaren  in dienst van Borussia Mönchengladbach, zowel nationaal als internationaal. Keylor Navas (Paris St. Germain) en Steve Mandanda (Olympique Marseille) behoren ondanks hun geringe lengte ook tot de topkeepers van Europa.

De conclusie is dat de vraag naar lange keepers niet over het hoofd kan worden gezien. Om de sprong naar een Europese topcompetitie te maken moet een ‘kleine’ keeper over speciale vaardigheden beschikken op andere gebieden om – ondanks het gebrek aan lengte – te overleven in het topvoetbal.

Met dank aan GoalGuard

Download hier jouw plan plan voor succes!

 

Volg ons op Instagram voor meer motivatie en waardevolle tips!

 

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers

Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers!

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers! Krachttraining is cruciaal voor voetballers om hun prestaties op het veld te verbeteren. Veel voetballers trainen echter als bodybuilders en dat is een…
Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp!

Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp!

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp! Heb jij de droom om profvoetballer te worden? Ongeacht hoe oud je bent, er zijn bepaalde dingen die je moet doen…
Belang van goede conditie voor voetballers

Zo word je een topfitte voetballer

| Algemeen, Conditie | No Comments
Zo word je een topfitte voetballer Om succes te behalen als voetballer moet je topfit zijn. Dat betekent niet alleen een goed uithoudingsvermogen, maar ook het vermogen om in korte…
Scott McTominay groeispurt

Dit is waarom Scott McTominay niet voetbalde tussen zijn 16e en 18e

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Dit is waarom Scott McTominay niet voetbalde tussen zijn 16e en 18e Tegenwoordig is Scott McTominay een belangrijke speler van Manchester United, maar hiervoor heeft hij grote obstakels moeten overwinnen.…