Skip to main content
Algemeen

De ideale lengte voor een Champions League-keeper

Wat is de ideale lengte voor een keeper in de Champions League?

De ideale lengte voor een Champions League-keeper


Het bepalen van de ideale lengte voor een keeper is al lange tijd voer voor discussie. De ene trainer geeft de voorkeur aan een kleine atletische keeper, terwijl in sommige landen een doelman minstens 1,90 meter moet zijn.  In dit artikel pakken we de feiten erbij en gaan we kijken naar de lengte van keepers die in de Champions League actief zijn. 

Hoe lang zijn de keepers in de Champions League?

Een blik op de onderstaande grafiek laat zien dat de lengte van de meeste keepers van Champions League-clubs tussen de 1,88 m en 1,96 m ligt. Precies 15 keepers zijn kleiner, terwijl er slechts vijf groter zijn. Uitgedrukt in absolute cijfers: van de 86 doelmannen – sommige clubs noemden slechts twee doelmannen, terwijl anderen 3 doelmannen noemden – waren er in totaal 30 keepers van deze omvang.

Ideale lengte van een keeper in de Champions League

Grafiek: Overzicht van de lengte van alle keepers in de Champions League seizoen 2020-2021 (GoalGuard.de)

De gemiddelde lengte van alle keepers die in het seizoen 2020/21 onderdeel waren van een Champions League-team is precies 1.908 m. Als we dan kijken naar de basiskeepers, zien we dat ze met een gemiddelde lengte van 1.912 m iets groter zijn dan het gemiddelde van alle keepers in de Champions League-selecties. Deze cijfers maken duidelijk dat lange keepers de overhand hebben bij bijna alle Europese topteams.

Het verschil tussen de grootste en de kleinste keeper

Wie is eigenlijk de ‘beste’ doelman van de Champions League-teams als het gaat om lengte? De absolute “reus” onder de doelmannen dit seizoen is een Nederlander, namelijk onze eigen Kjell Scherpen met 2,02 m. Daarachter staan:

– ​​Thibaut Courtois (Real Madrid) met 1,99 m
– Anatoliy Turbin met 1,98 m (Sjaktar Donetsk)
– Maarten Stekelenburg (Ajax) en Edouard Mendy (Chelsea FC) met 1,97 m

En de kleinste? De kleinste doelman is Ahmadou Dia (Olympique Marseille) met een lengte van 1,82 m. Yann Sommer en Tobias Sippel (beiden Borussia Mönchengladbach) en Claudio Ramos (FC Porto) zijn met een lengte van 1,83 m slechts één centimeter groter. Steve Mandanda (Olympique Marseille) en Keylor Navas (Paris St. Germain) volgen met 1,85 m.

Het verschil tussen de grootste en de kleinste keeper bedraagt dus 17 centimeter. Een aanzienlijk verschil, maar de kleinere keepers laten zien dat ze met explosiviteit en sprongkracht een hoop kunnen compenseren.

Lengte is niet in elk land doorslaggevend 

Uit de statistieken blijkt dat in bepaalde landen de lengte van een keeper minder van belang is. In zuidelijke competities is er bijvoorbeeld meer vraag naar keepers die goed kunnen meevoetballen en die ook heel snel zijn. Het feit dat Zuid-Europeanen over het algemeen iets kleiner zijn (4-6 cm), kan ook van invloed zijn op deze statistieken. Dit feit is echter niet voldoende als enige reden. Zelfs in Rusland is de gemiddelde man slechts 1,75 m lang, maar Russische teams hebben uitzonderlijk lange keepers in hun gelederen.

Dat lengte niet de doorslaggevende factor is voor de klasse van een keeper, bewijst de Zwitserse nationale doelman Yann Sommer al jaren  in dienst van Borussia Mönchengladbach, zowel nationaal als internationaal. Keylor Navas (Paris St. Germain) en Steve Mandanda (Olympique Marseille) behoren ondanks hun geringe lengte ook tot de topkeepers van Europa.

De conclusie is dat de vraag naar lange keepers niet over het hoofd kan worden gezien. Om de sprong naar een Europese topcompetitie te maken moet een ‘kleine’ keeper over speciale vaardigheden beschikken op andere gebieden om – ondanks het gebrek aan lengte – te overleven in het topvoetbal.

Met dank aan GoalGuard

Download hier jouw plan plan voor succes!

 

Volg ons op Instagram voor meer motivatie en waardevolle tips!

 

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers

| Algemeen | No Comments
Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers Heb jij de droom om profvoetballer te worden, maar ben je nog niet gescout? Niet getreurd, er is nog hoop. Er zijn…
Mentale eigenschappen van Ronaldo

Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal

| Algemeen, Mindset | No Comments
Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal Er zijn ontelbaar veel jongens en meisjes met voldoende talent om het profvoetbal te halen. Echter realiseert maar een heel klein…
Mark van Bommel over voetballen in de top

Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet Als je dit leest is de kans groot dat je droomt van een leven als profvoetballer. Misschien droom je zelfs…
Bijzonder verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom Ruim een jaar geleden leek de veelbelovende carrière van Ajax-aanwinst Chuba Akpom bijna voorbij. Nadat hij terugkwam van een verhuurperiode in Griekenland, moest hij…