Het belang van trainen als een atleet
Wanneer je een volwaardige atleet wilt zijn op het veld zul je ook moeten trainen als een atleet. Logisch toch? Desondanks maken enorm veel jonge voetballers grote fouten op dit gebied door te trainen als een bodybuilder. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en kijken we naar drie fouten die veelgemaakt worden.
De top is veeleisend
In het moderne (top)voetbal wordt er veel meer van spelers gevraagd dan vroeger. Tegenwoordig moet je beschikken over explosieve kracht, snelheid, sprongkracht, conditie en lenigheid. Allemaal eigenschappen die horen bij een atleet. Toch traint de meerderheid niet als een atleet, maar als een bodybuilder. Wanneer je naar de Premier League en de Bundesliga kijkt zie je meteen dat 95% van alle spelers dat ook daadwerkelijk zijn. Ook technisch begaafde spelers als David Silva, Frenkie de Jong en Hakim Ziyech zijn sterker en sneller dan je zult denken.
#1: De context ontbreekt
Tegenwoordig denkt iedereen te weten hoe profvoetballers in de gym trainen en wat ze doen om sterker, sneller en beter te worden. Op Instagram zien we ontelbare spectaculaire filmpjes voorbijkomen. ‘Ik ga vandaag bankdrukken want ik zag een filmpje waarbij Sergio Ramos dat ook aan het doen was.’ Het probleem is dat de context hier ontbreekt. Oftewel, je hebt geen idee wat de gedachte erachter is. Zorg daarom voor een goed trainingsschema met als doel om een betere atleet/voetballer te worden.
#2: Bodybuilding versus sportspecifiek
Over het algemeen zie je nauwelijks filmpjes van topvoetballers voorbijkomen waarbij ze hele zware oefeningen uitvoeren met veel gewicht. Dat komt omdat profvoetballers totaal anders trainen dan de gemiddelde sporter in de sportschool. Simpel gezegd gaat het bij profvoetballers om corekracht, stabiliteit, balans en explosiviteit. Daarom zie je op ons Instagram-kanaal ook alleen filmpjes van oefeningen die hier op gericht zijn.
Bodybuilders willen zo groot mogelijke spieren kweken. Ze trainen hun spiergroepen vaak geïsoleerd en/of gebruiken apparaten in plaats van losse gewichten. Niks mis mee, want zij trainen met een heel ander doel. Hun doel is niet om sneller te worden of om hun schotkracht te vergroten.
Profvoetballers doen krachttraining, omdat ze weten dat ze daardoor sterker, sneller en dus waardevoller worden voor een team. Wanneer een speler waardevoller is voor een team, is hij interessanter voor betere clubs en kan hij dus hoger spelen (en meer geld verdienen).
#3: Coreoefeningen zijn saai voor Instagram
Het trainen van de rompspieren (core) is van cruciaal belang voor topsporters en atleten. Sporten waarbij je je hele lichaam moet gebruiken vereisen enorm veel coördinatie en stabiliteit. Hoe stabieler het lichaam, hoe meer kracht een voetballer kan leveren op het gebied van snelheid, springen en schieten. Zonder een sterke core zal je lichaam alle kanten opzwabberen. De coretrainingen zijn pittig maar niet interessant genoeg om te delen op Instagram. ‘Behind the scenes’ bij profclubs worden coretrainingen echter dagelijks uitgevoerd.
Kijk eens eerlijk naar jouw manier van trainen. Train je om sterker te worden op het veld? Of om indruk te maken op het strand? Beide intenties zijn natuurlijk prima, maar wees dan niet verbaasd als je straks een draaicirkel van een stoomboot hebt of te maken krijgt met vervelende blessures
Wanneer je een atleet wilt zijn, moet je trainen als een atleet. Maak niet dezelfde fout als vele anderen en laat je door ons helpen en adviseren! ⠀ ⠀
MEEST GELEZEN BERICHTEN: