Skip to main content
AlgemeenVoeding

Welke eiwitshake moet ik nemen?

By 26 juni 2020juli 4th, 2020No Comments
welke eiwitshake moet ik nemen?

Welke eiwitshake moet ik nemen?

Eiwitshakes kunnen bijdragen aan een optimaal herstel na een zware training, maar welke moet je nemen? Door het enorme aanbod zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Het ene product klinkt nog beter en mooier dan het andere. Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij hieronder de belangrijkste dingen op een rijtje gezet zodat jij zelf de beste eiwitshake kunt kiezen!

Caseïne versus whey

In melk zitten twee soorten eiwitten. Het ene wordt gebruikt voor kaas (caseïne) en de ander is whey. Whey is dus eigenlijk een restproduct van kaas. Het grootste verschil is dat whey eiwit sneller door het lichaam wordt opgenomen dan caseïne.  Whey wordt binnen 40 minuten opgenomen in je spieren en is dus erg handig om direct na de training te nemen. De opname van caseïne wordt redelijk gelijkmatig over enkele uren verdeeld. Daarom is het ook raadzaam om caseïne voor het slapen te nemen, zodat je spieren ook tijdens het slapen voldoende eiwitten hebben.

Whey isolaat versus concentraat 

De meeste shakes worden gemaakt op basis van whey-eiwitpoeder. De bekendste vormen van whey zijn isolaat en concentraat. Het grootste verschil is dat whey-isolaat een extra bewerking ondergaat ten opzichte van whey-concentraat. Deze extra bewerking heeft als voordeel dat eiwitten nog eerder in het lichaam worden opgenomen. Whey-isolaat is daarom ook de zuiverste vorm van whey en bevat meer eiwitten per 100 gram dan whey-concentraat.

Whey-concentraat is over het algemeen goedkoper, maar bevat meer (melksuiker) lactose. Whey-concentraat heeft daarnaast meer bioactive peptides. Bioactive peptides heeft een positieve invloed op de spijsvertering, het immuunsysteen en het zenuwstelsel.

Verschil zit in de details

Los van bovengenoemde verschillen zijn eigenlijk alle whey eiwitpoeders hetzelfde. Ongeacht welk product je koopt, de kwaliteit is voor 99% hetzelfde. De smaak is echter bij elk product anders. Van nature smaakt whey een beetje als karton, maar tegenwoordig kun je een eiwitpoeder bestellen in elke mogelijke smaak. Die smaak ontstaat doordat er smaak- en zoetstoffen aan worden toegevoegd.

Om te voorkomen dat een eiwitpoeder klonterig is wordt het product ook wat romiger gemaakt. Dat gebeurt door middel van verdikkingsmiddelen. Daardoor zijn bepaalde eiwitpoeders makkelijker te shaken.

Marketing is uiteindelijk doorslaggevend voor de verkoop. Hoe meer reclame er wordt gemaakt voor een bepaald product, hoe groter de kans dat jij dat product koopt. De kosten hiervan spelen een grote rol in de verkoopprijs. Als voetballer heb je hier niks aan, dus trap er niet in.

De kracht van goede voeding

Eiwitshakes kunnen alleen bijdragen aan een optimaal herstel als het normale voedingspatroon ook goed is. Het is een aanvulling en geen opvulling. De kracht van goede, gezonde voeding is enorm. Begin daarom niet zomaar aan eiwitshakes, maar probeer eerst je voedingspatroon te optimaliseren!

Wil jij een perfect voedingsschema en optimaal herstellen? Klik hier!

 

LEES MEER OVER VOEDING:

Voeding om kramp te voorkomen

Last van kramp? Eet dit!

| Algemeen, Voeding | No Comments
Last van kramp? Eet dit! Heb jij vaak last van kramp? Deze pijnlijke samentrekking van je spieren is een veelvoorkomend probleem bij voetballers. Maar gelukkig kun je dit oplossen met…
Het belang van rustdagen voor voetballers

Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling Door sociale media kun je het idee krijgen dat het goed is om rustdagen over te slaan als je succesvol wilt worden. Deze…
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 35 jaar

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset, Voeding | No Comments
De fitste voetballers boven de 30 jaar Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel…
omega 3 voor voetballers

Dit is waarom voetballers visolie moeten gebruiken

| Algemeen, Voeding | No Comments
Dit is waarom voetballers omega-3 moeten gebruiken Als voetballer met ambitie vraag je elke training en wedstrijd weer het maximale van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam…