Skip to main content
AlgemeenConditieKrachttrainingMindsetVoeding

De fitste voetballers boven de 35 jaar

By 12 december 2023No Comments
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 30 jaar


Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel een paar voorbeelden zien van topfitte voetballers boven de dertig jaar. Daarnaast delen we het recept voor langdurige fitheid, dus lees snel verder.

Heeft leeftijd invloed op je fitheid?

Uiteraard heeft leeftijd invloed op je fitheid en vermogen om maximaal te presteren. Na je 30e verjaardag neemt je spiermassa langzaam af, word je steeds minder flexibel en vertraagt ook je metabolisme (= de snelheid waarmee voeding wordt omgezet in energie). Daarnaast heb je te maken met een steeds langere hersteltijd na een wedstrijd of zware training.

Jonge spelers hebben hier totaal nog geen last van en kunnen daarom veel aandacht besteden aan sneller, sterker en fitter worden. Als je 24 jaar of jonger bent is je lichaam nog heel flexibel en in staat om te groeien. Op die leeftijd is het dus heel belangrijk om veel krachttraining te doen. Over het algemeen geldt dat je tussen de 25 en 30 jaar op fysiek gebied op je allerbest bent.

Kun je als dertig-plusser nog topvoetbal spelen?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor krachttraining en voeding. Daardoor zijn er veel spelers op late leeftijd nog actief in de beste competities van Europa. Bij Real Madrid bestaat de basis grotendeels uit spelers boven de dertig jaar, waarbij Luka Modric met 38 jaar zelfs veruit de oudste is. Thiago Silva is misschien wel de belangrijkste verdediger van Chelsea op dit moment, terwijl hij al bijna 39 jaar is.

Daarnaast zijn Cristiano Ronaldo (38), Lionel Messi (36), Robert Lewandowksi (35) en Sergio Ramos (37) natuurlijk geweldige voorbeelden van spelers die nog altijd topfit, atletisch en succesvol zijn.

Wat moet je doen om langdurig fit te blijven?

Hoe eerder je beseft dat fitheid bepaalt wordt door de manier waarop je leeft, hoe langer je hiervan kunt profiteren. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe lang jij fit blijft en op een zo hoog mogelijk niveau kunt voetballen. Bovengenoemde voetballers hebben als overeenkomst dat ze al jarenlang vijf dingen doen.

het recept voor langdurige fitheid

het recept voor langdurige fitheid

Krachttraining: Ze doen meerdere keren per week sportspecifieke krachttraining met gewichten. Dit is enorm belangrijk want zoals gezegd neemt je spiermassa af naarmate je ouder wordt.

Gezond voedingspatroon: Goede voeding is cruciaal voor je fitheid en bestaat uit een combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten. Daardoor blijft je spiermassa intact en herstel je sneller na een inspanning.

Leer hier alles over gezonde voeding voor voetballers

Conditionele prikkels: Als je ouder wordt is het extra belangrijk om wekelijks een zware prikkel te hebben op conditioneel gebied. Vaak is de wedstrijd die prikkel, maar het kan ook door een voetbalconditonele training (VCT).

Dit programma geeft je een ijzersterke conditie

Goed slapen: Elke nacht minimaal 8 uur goed slapen is belangrijk om je lichaam en geest de tijd te geven om te herstellen van een zware dag. Daarnaast is het ook aan te raden om regelmatig een powernap te doen na een training.

Deze bril zorgt voor een veel betere slaap

Stretchen: Naarmate je ouder wordt zal je lichaam steeds stijver worden. Blessures liggen dan sneller op de loer. Daarom is het belangrijk om regelmatig te foamrollen en yoga-oefeningen te doen.

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

De drie grootste frustraties voor voetballers

De drie grootste frustraties voor voetballers (en oplossing)

| Algemeen, Mindset | No Comments
De drie grootste frustraties voor voetballers (en oplossing) Herken je dat frustrerende gevoel als het even niet lekker loopt? Als ambitieuze amateurvoetballer beleef je een opwindende, maar soms uitdagende reis…
deze obstakels overwon Ronaldo op hele jonge leeftijd

Onder deze bizarre omstandigheden groeide Ronaldo op

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Onder deze bizarre omstandigheden groeide Ronaldo op Heb jij het weleens moeilijk of het gevoel dat een carrière als profvoetballer onmogelijk is? Na het lezen van dit verhaal weet je…
Het belangrijkste advies van Sir Alex Ferguson

Dit is het belangrijkste advies dat Sir Alex Ferguson aan jonge spelers geeft

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is het belangrijkste advies dat Sir Alex Ferguson aan jonge spelers geeft Twijfel jij weleens aan de adviezen van een trainer of medespeler? Dat is volkomen logisch. Zou je…
Het belang van rustdagen voor voetballers

Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling Door sociale media kun je het idee krijgen dat het goed is om rustdagen over te slaan als je succesvol wilt worden. Deze…