Skip to main content
Algemeen

Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?

Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?

Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?


Veel voetballers zweren bij ijsbaden als een manier om sneller te herstellen. Na een intensieve voetbaltraining voelen je spieren vaak zwaar en vermoeid aan. Maar hoe effectief is een ijsbad eigenlijk? En zijn er ook nadelen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van ijsbaden na een zware training of wedstrijd.

Wat is een ijsbad?

Een ijsbad is simpelweg een bad gevuld met koud water en ijs. De temperatuur van het water ligt meestal tussen de 10 en 15 graden Celsius.

Het idee is dat je na een zware training een paar minuten in dit koude water zit om je herstel te bevorderen. Veel profclubs hebben standaard een ijsbad in de kleedkamer staan, maar toch zijn er veel verschillende meningen over het effect.

Voordelen van ijsbaden

Vermindering van spierpijn: Na een zware training kun je last krijgen van vertraagde spierpijn, ook wel DOMS genoemd. Een ijsbad kan helpen deze pijn te verzachten door ontstekingen in de spieren te verminderen.

Minder zwelling: De koude temperatuur kan zwellingen en ontstekingen in je spieren en gewrichten verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn als je na een zware training last hebt van opgezwollen spieren.

Verbeterde doorbloeding: Als je uit het ijsbad komt, stroomt er extra bloed naar je spieren om deze weer op te warmen. Dit kan het herstel bevorderen door meer zuurstof en voedingsstoffen naar je spieren te brengen. Vooral de afwisseling tussen koude en warme baden is erg goed voor de doorbloeding.

Nadelen van ijsbaden

Onderdrukking van spiergroei: Sommige onderzoeken suggereren dat het gebruik van ijsbaden de natuurlijke adaptatie van je spieren kan verstoren. Dit betekent dat je spieren minder goed kunnen herstellen en dus niet sterker worden op de lange termijn. Dit is dan ook het grootste nadeel van ijsbaden.

Ongemak: Een ijsbad nemen is niet bepaald comfortabel. Het kan zelfs pijnlijk zijn om in het koude water te zitten, wat voor sommige mensen een reden is om het niet te doen. Het goede nieuws: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Wist je dat koud douchen ook helpt? Lees hier meer

Tips voor het gebruik van ijsbaden

Het nemen van een ijsbad is één van de vele herstelmethoden. Het is geen magische truc die je binnen 24 uur volledig laat herstellen. Het is ook totaal niet nodig om na elke training een ijsbad te nemen. Bewaar het voor de dagen waarop je extra zwaar hebt getraind of een wedstrijd hebt gespeeld.

Het is cruciaal om goed voor jezelf te zorgen. Zorg dat je voldoende koolhydraten en eiwitten eet, en dat je daarnaast minstens 8 uur slaapt. Daarnaast adviseren wij ook om na een intensieve training te foamrollen en wat stretch-oefeningen te doen. Wanneer je dat structureel doet, kan het heel goed zijn om aanvullend nog een ijsbad te nemen.

Conclusie?

IJsbaden kunnen een effectieve manier zijn om je herstel na een zware voetbaltraining te bevorderen. Ze helpen bij het verminderen van spierpijn en zwelling en verbeteren de bloedcirculatie. Echter, ze kunnen ook ongemakkelijk zijn en mogelijk je spiergroei op de lange termijn onderdrukken. Gebruik ijsbaden daarom met mate en combineer ze met andere herstelmethoden voor het beste resultaat.

Trainen EN leven als een prof? Klik hier!

 

MEER MOTIVATIE VOOR JOU:

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining? Voor kinderen die dromen van een leven als profvoetballer is het belangrijk om op tijd te beginnen met krachttraining. In principe geldt…
Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje

Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje De finale van het EK 2024 staat bijna voor de deur en dat zorgt altijd voor mooie verhalen. In 1992 beleefde het…
Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?

Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?

| Algemeen | No Comments
Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining? Veel voetballers zweren bij ijsbaden als een manier om sneller te herstellen. Na een intensieve voetbaltraining voelen je spieren vaak zwaar…
De weg van Weghorst: Willen is kunnen

De weg van Weghorst: Willen is kunnen

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
De weg van Weghorst: Willen is kunnen Wout Weghorst maakt op het EK in Duitsland veel indruk met zijn passie en doorzettingsvermogen. In de wereld van het profvoetbal is het…