AlgemeenMindset

De voordelen van koud douchen voor voetballers

By 21 oktober 2020 oktober 25th, 2020 No Comments
Koude douche

De voordelen van koud douchen voor voetballers


Na een zware training of wedstrijd is het altijd fijn om onder een warme douche te stappen. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen er echter voor om dagelijks koud te douchen. In het artikel hieronder leggen wij uit waarom elke voetballer een koude douche moet overwegen en hoe je dit het beste kunt opbouwen. 

De voordelen van koud douchen

Nee, koud douchen is geen pretje. Ondanks dat we het daar volledig mee eens zijn, hebben we hieronder de positieve effecten op een rijtje gezet. Een paar minuten op je tanden bijten levert je al enorm veel voordelen op.

#1: Het verbetert je lichamelijke prestaties

Uit een onderzoek onder sporters is gebleken dat koud douchen helpt tegen vermoeidheid en spierpijn. Sporters die een koude douche nemen herstellen sneller van een zware inspanning en presteren daardoor de volgende dag beter.

#2: Het geeft je energie en focus

Als je in de ochtend een koude douche neemt zul je merken dat je meteen ‘ready’ bent voor de dag. Je hele lichaam wordt geactiveerd doordat het geconfronteerd wordt met kou. Daarnaast ben je volledig gefocust op het moment dat je met het koude water te maken krijgt. Er komt meer stress op je zenuwstelstel waardoor je automatisch dieper en voller gaat ademen. Hierdoor komt er meer zuurstof in je lichaam en neemt je alertheid toe.

#3: Je valt sneller af

Door een koude douche gaat je stofwisseling (verbranding) omhoog en maak je bruin vet aan. Bruin vet zorgt ervoor dat je genoeg warmte genereert en verbruikt daarbij veel energie. Dit zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt dan normaal.

#4: Het verbeter je immuunsysteem

Het immuunsysteem heeft als belangrijkste taak om ons te beschermen tegen virussen, bacteriën en andere infecties. Door de blootstelling aan kou neemt de productie van witte bloedcellen in je lichaam toe. Hoe meer witte bloedcellen er in je lichaam aanwezig zijn, hoe sterker je immuunsysteem. Daarnaast worden ook afvalstoffen sneller uit het lichaam gepompt. Koud douchen helpt dus om ziekte te voorkomen.

#5: Koud douchen maakt je mentaal sterker

Zoals gezegd schrikt het lichaam van koud water en als reactie daarop worden er allerlei processen in gang gezet. Je zenuwstelsel gaat steeds beter reageren op deze koude prikkel en op de lange termijn kan dit er toe leiden dat je makkelijker omgaat met stressvolle situaties. Je zult op die momenten dan meer rust en controle ervaren, wat natuurlijk altijd handig is bij een spannende wedstrijd. Daarnaast kweek je een ijzeren discipline door elke dag weer die koude douche te nemen.

De nadelen van koud douchen

Er zijn eigenlijk geen nadelen aan koud douchen. Het enige ‘nadeel’ is dat het niet heel fijn is om onder een koude douche te staan. Maar jij weet gelukkig al dat je de top alleen haalt door veel dingen te doen die buiten je comfort zone liggen.

Hoe start ik met koud douchen?

Gemiddeld duurt het 33 dagen voordat een bepaalde handeling een gewoonte wordt. Om dus de rest van je (voetbal)leven te kunnen profiteren van deze voordelen moet je het minstens 5 weken volhouden. Begin de eerste week rustig met 15 seconden koud douchen. Daarna doe je dit elke week 15 seconden langer. Nogmaals, bouw het rustig op en geef je lichaam de tijd om aan deze prikkel te wennen. Uiteindelijk is het doel om elke dag 2 minuten koud te douchen. Langer mag natuurlijk, maar heeft geen extra voordelen.

  1. Ga eerst 2 tot 3 minuten onder een warme douche om je mentaal voor te bereiden. Daarna draai je de kraan zo koud mogelijk en ga je er volledig onder (ja, inclusief hoofd).
  2. Focus je op je ademhaling en blijf rustig. Je wilt geen blessures oplopen doordat je uitglijdt onder de douche.
  3. Zorg dat je goed opwarmt na de douche. Kleed je zo snel mogelijk aan en geef je lichaam de tijd om op te warmen.
  4. Wij raden aan om het in de ochtend te doen, omdat je dan meteen vol energie aan de dag begint.

LEES OOK DEZE BERICHTEN:

Mo Salah

Het belang van een laag vetpercentage voor voetballers

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van een laag vetpercentage voor voetballers In het profvoetbal worden voetballers regelmatig gecontroleerd op hun vetpercentage. Spelers die boven de grens zitten worden (naast een geldboete) vaak gestraft met…
Sam Beukema sportdrank voor voetballers

Helpt sportdrank om beter te presteren tijdens wedstrijden?

| Algemeen, Voeding | No Comments
Helpt sportdrank om beter te presteren tijdens wedstrijden? Als voetballer train je de hele week hard om in het weekend vol voor de winst te kunnen gaan. Het is dan ook…
welke eiwitshake moet ik nemen?

Welke eiwitshake moet ik nemen?

| Algemeen, Voeding | No Comments
Welke eiwitshake moet ik nemen? Eiwitshakes kunnen bijdragen aan een optimaal herstel na een zware training, maar welke moet je nemen? Door het enorme aanbod zie je waarschijnlijk door de…
Eiwitten voor herstel

Het belang van eiwitten voor een optimaal herstel

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van eiwitten voor een optimaal herstel Eiwitten spelen een grote rol wanneer jij optimaal wilt herstellen van een zware training of wedstrijd. Een goed en snel herstel is…

 

Leave a Reply