AlgemeenKrachttraining

Kan ik krachttraining voor de voetbaltraining doen?

By 4 juli 2020 juli 9th, 2020 No Comments
Kan ik krachttraining voor de voetbaltraining doen?

Kan ik krachttraining voor de voetbaltraining doen?


Voor spelers die in de avond met hun team trainen kan het heel goed zijn om daarvoor een krachttraining te plannen. In dit artikel kijken we naar de voor-en nadelen van een krachtsessie voordat je aan de voetbaltraining begint.

Als jij geen profvoetballer bent zul je waarschijnlijk pas in de avond moeten trainen. Meestal twee tot drie keer in de week, afhankelijk van het niveau waarop je actief bent. In het weekend speel je een wedstrijd en in totaal kom je dus op drie tot vier voetbalmomenten per week.

Profvoetballers hebben minimaal (!) vijf veldtrainingen en een of twee wedstrijden per week. Daarnaast hebben ze ook nog een krachttraining en een hersteltraining. Als jij dit ook wilt bereiken zul je dus extra krachttrainingen moeten gaan doen! Vaak zeggen mensen dat je dit absoluut niet voor een voetbaltraining moet doen. Wij denken daar anders over en vertellen jou de voor-en nadelen.

De voordelen

  • Door krachttraining in de ochtend te doen zul je je hele lichaam activeren en op spanning zetten. Als je een dag (of twee) niks gedaan hebt moet je lichaam altijd weer even op gang komen. Door krachttraining voor je voetbaltraining te doen worden al je spiervezels geactiveerd.
  • Wanneer je eerst de sportschool in gaat (en je beschikt over een goed krachtprogramma) zul je kracht opbouwen. Door vervolgens op het veld te gaan trainen zet je deze kracht om in explosiviteit en maak je het sportspecifiek. Snelkracht bouw je op door bijvoorbeeld eerst je benen te trainen en dit vervolgens om te zetten door middel van explosieve bewegingen zoals sprinten en springen.
  • Door consistent aan sportspecifieke krachttraining te doen (dus wekelijks op dezelfde dag) zul je op de lange termijn steeds sterker en explosiever worden. In het hedendaagse voetbal is krachttraining onmisbaar.
  • Na een krachttraining zijn je spieren tijdens de voetbaltraining vermoeid en zul je sneller in de verzuring komen. Door dit wekelijks te doen zal je lichaam hieraan wennen en zul je steeds sterker worden. Daardoor kun je tijdens wedstrijden steeds makkelijker 90 minuten gas geven en het verschil maken. Op de langere termijn dus zeer effectief!
Krachttraining is zeer effectief in combinatie met voetbaltraining

Krachttraining is zeer effectief in combinatie met voetbaltraining

De nadelen

  • Laatstgenoemde voordeel is op de korte termijn enigszins een nadeel. Wanneer je krachttraining combineer met een voetbaltraining zul je in het begin meer last hebben van vermoeidheid, spierpijn en een verminderde coördinatie. Je prestaties zullen die dag dus wat minder zijn, maar dit zal vanzelf wennen.
  • Doordat je dus al enigszins vermoeid bent tijdens de veldtraining is de kans op blessures groter. Overbelasting ligt dan op de loer. Een goed trainingsschema, gezonde voeding en foamrollen vergroten de kans dat jij fit blijft aanzienlijk.

Conclusie

Krachttraining op dezelfde dag als een voetbaltraining is dus zeker een goed idee als je het maximale uit jezelf wilt halen. Op de lange termijn zul je hier een veel betere voetballer van worden. Wel is het belangrijk dat je een krachtschema hebt dat hier rekening mee houdt. Daarmee voorkom je blessures en verbeter je je prestaties.

Doe nooit (zware) krachttraining vlak voor of op een wedstrijddag. Tijdens de wedstrijd draait het om presteren en wil je dus fit en fris zijn. Plan de krachttraining daarom altijd aan het begin van de week.

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Koude douche

De voordelen van koud douchen voor voetballers

| Algemeen, Mindset | No Comments
De voordelen van koud douchen voor voetballers Na een zware training of wedstrijd is het altijd fijn om onder een warme douche te stappen. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen er echter voor…
Motivatie voor voetbal

Dit is de reden waarom je geen motivatie hebt

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is de reden waarom je geen motivatie hebt We krijgen veel berichten binnen van voetballers die soms motivatie missen voor een training. Geen reden om in paniek te raken,…
Ben Chilwell

Hoe Ben Chilwell van de slechtste weer de beste werd

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Hoe Ben Chilwell van de slechtste weer de beste werd Ben Chilwell maakte deze zomer voor 55 miljoen euro de overstap van Leicester City naar Chelsea. De 23-jarige vleugelverdediger vertelt op…
Robert Lewandowski

De bizarre levensstijl die Lewandowski zo succesvol maakt

| Algemeen, Mindset | No Comments
De bizarre levensstijl die Lewandowski zo succesvol maakt Robert Lewandowski is voor veel mensen de beste voetballer van het seizoen 2020-2021. De Poolse aanvaller van Bayern München won de Duitse beker,…