Skip to main content
AlgemeenKrachttraining

Kan ik krachttraining voor de voetbaltraining doen?

By 4 juli 2020juli 9th, 2020No Comments
Kan ik krachttraining voor de voetbaltraining doen?

Kan ik krachttraining voor de voetbaltraining doen?


Voor spelers die in de avond met hun team trainen kan het heel goed zijn om daarvoor een krachttraining te plannen. In dit artikel kijken we naar de voor-en nadelen van een krachtsessie voordat je aan de voetbaltraining begint.

Als jij geen profvoetballer bent zul je waarschijnlijk pas in de avond moeten trainen. Meestal twee tot drie keer in de week, afhankelijk van het niveau waarop je actief bent. In het weekend speel je een wedstrijd en in totaal kom je dus op drie tot vier voetbalmomenten per week.

Profvoetballers hebben minimaal (!) vijf veldtrainingen en een of twee wedstrijden per week. Daarnaast hebben ze ook nog een krachttraining en een hersteltraining. Als jij dit ook wilt bereiken zul je dus extra krachttrainingen moeten gaan doen! Vaak zeggen mensen dat je dit absoluut niet voor een voetbaltraining moet doen. Wij denken daar anders over en vertellen jou de voor-en nadelen.

De voordelen

  • Door krachttraining in de ochtend te doen zul je je hele lichaam activeren en op spanning zetten. Als je een dag (of twee) niks gedaan hebt moet je lichaam altijd weer even op gang komen. Door krachttraining voor je voetbaltraining te doen worden al je spiervezels geactiveerd.
  • Wanneer je eerst de sportschool in gaat (en je beschikt over een goed krachtprogramma) zul je kracht opbouwen. Door vervolgens op het veld te gaan trainen zet je deze kracht om in explosiviteit en maak je het sportspecifiek. Snelkracht bouw je op door bijvoorbeeld eerst je benen te trainen en dit vervolgens om te zetten door middel van explosieve bewegingen zoals sprinten en springen.
  • Door consistent aan sportspecifieke krachttraining te doen (dus wekelijks op dezelfde dag) zul je op de lange termijn steeds sterker en explosiever worden. In het hedendaagse voetbal is krachttraining onmisbaar.
  • Na een krachttraining zijn je spieren tijdens de voetbaltraining vermoeid en zul je sneller in de verzuring komen. Door dit wekelijks te doen zal je lichaam hieraan wennen en zul je steeds sterker worden. Daardoor kun je tijdens wedstrijden steeds makkelijker 90 minuten gas geven en het verschil maken. Op de langere termijn dus zeer effectief!
Krachttraining is zeer effectief in combinatie met voetbaltraining

Krachttraining is zeer effectief in combinatie met voetbaltraining

De nadelen

  • Laatstgenoemde voordeel is op de korte termijn enigszins een nadeel. Wanneer je krachttraining combineer met een voetbaltraining zul je in het begin meer last hebben van vermoeidheid, spierpijn en een verminderde co√∂rdinatie. Je prestaties zullen die dag dus wat minder zijn, maar dit zal vanzelf wennen.
  • Doordat je dus al enigszins vermoeid bent tijdens de veldtraining is de kans op blessures groter. Overbelasting ligt dan op de loer. Een goed trainingsschema, gezonde voeding en foamrollen vergroten de kans dat jij fit blijft aanzienlijk.

Conclusie

Krachttraining op dezelfde dag als een voetbaltraining is dus zeker een goed idee als je het maximale uit jezelf wilt halen. Op de lange termijn zul je hier een veel betere voetballer van worden. Wel is het belangrijk dat je een krachtschema hebt dat hier rekening mee houdt. Daarmee voorkom je blessures en verbeter je je prestaties.

Doe nooit (zware) krachttraining vlak voor of op een wedstrijddag. Tijdens de wedstrijd draait het om presteren en wil je dus fit en fris zijn. Plan de krachttraining daarom altijd aan het begin van de week.

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Hoe herstel je optimaal na een zware sprint of loopvorm?

In welke houding herstel je optimaal na een zware sprint?

| Algemeen, Conditie | No Comments
In welke houding herstel je optimaal na een zware sprint? Herken je dit? Na een zware sprint of loopvorm is je hartslag erg hoog en is het moeilijker om goed…
Zo train je sprongkracht

Doe deze oefeningen voor meer sprongkracht

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Doe deze oefeningen voor meer sprongkracht Weet jij welke twee oefeningen cruciaal zijn voor meer sprongkracht? Na het lezen van dit artikel kun je meteen aan de slag en win…
De fysieke progressie van Lamine Yamal

Zo kreeg Lamine Yamal zeven kilo spieren erbij

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Zo kreeg Lamine Yamal zeven kilo spieren erbij Toptalent Lamine Yamal komt de laatste tijd echt goed op gang. Niet alleen maakt hij naam voor zichzelf als een sleutelspeler voor…
Voetballen tijdens de Ramadan: 5 tips voor succes

Voetballen tijdens de Ramadan: 5 tips voor succes

| Algemeen, Mindset | No Comments
Voetballen tijdens de Ramadan: 5 tips voor succes De Ramadan is weer begonnen en voor veel voetballers kan het balanceren van vasten en voetballen een uitdaging zijn. Met de juiste…