Is collageen het nieuwe wondermiddel voor voetballers?
Steeds meer voetballers gebruiken collageen tijdens hun revalidatie na een zware blessure. Het zou bijvoorbeeld moeten helpen tegen spierpijn en bijdragen aan spiergroei en het voorkomen van blessures. Als je de verhalen hoort lijkt het bijna een nieuw wondermiddel. In dit artikel vertellen we hoe wij over het gebruik van collageen denken.
Wat is collageen?
Collageen is een onmisbaar onderdeel van het bindweefsel en bepaalt de stevigheid van ons kraakbeen, pezen, banden en botten. Het is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en daarnaast dus de belangrijkste bouwstof van bindweefsel. De eerste studies op dit gebied suggereren dat collageen als supplement zorgt voor een lager blessurerisico. In de sport wordt het dan ook vooral gebruikt bij de behandeling en preventie van bindweefselblessures.
Wat is het effect van collageen op het herstel?
Na een zware training ontstaat er schade aan je spieren en bindweefsel. Zoals je waarschijnlijk al weet is het daarom belangrijk voor je herstel om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Kan collageen bijdragen aan het herstel? Enkele studies vonden een positief effect van dagelijks 10 – 15 gram collageen op de snelheid van het herstel van de sprongkracht. Dit bewijs is echter niet heel sterk, omdat ze bij alle andere testen die ze uitvoerden (spierfunctie/kracht, spierpijn of bloedwaarden) geen of een heel zwak effect vonden. Het is dus (nog) niet bewezen dat collageen bijdraagt aan het herstel na inspanning.
Draagt collageen bij aan spiergroei?
Door middel van goede krachttraining stimuleer je jouw spieren om sterker te worden. Daarnaast zijn eiwitrijke producten onmisbaar voor de groei van spieren en bindweefsel. Voeding zoals kwark, eieren en kip zitten boordevol eiwitten, maar dragen echter weinig bij aan de groei van bindweefsel.
Collageen zorgt voor een stimulatie van de spieren na krachttraining, maar niet zo goed als een eiwitshake. Dat is logisch, want wei-eiwit bevat veel meer essentiële aminozuren. Dus collageen helpt dan bij het opbouwen van bindweefsel? Nee, uit de onderzoeken blijkt ook dat niet zo te zijn.
Helpt collageen tegen gewrichtspijn en blessures?
Er is best veel onderzoek gedaan naar het effect van collageen op artrose en gewrichtspijn, maar de resultaten van dat onderzoek zijn tegenstrijdig. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat langdurig gebruik van dit supplement kan leiden tot versterkt kraakbeen en minder gewrichtspijn. Hierdoor ontstond ook de gedachte dat musculoskeletale blessures (blessures aan spieren, gewrichten en/of pezen) sneller zouden genezen onder invloed van extra collageen-inname, maar dit is nog niet bewezen. Bij peesblessures lijkt collageen echter wel een positief effect te hebben.
Conclusie
Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van collageen staat nog in de kinderschoenen. Collageen is een interessant supplement, maar heeft nog te weinig bewezen voordelen voor voetballers. We raden aan om een goed voedingsschema te volgen waarbij je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Het gebruik van collageen heeft echter ook geen negatieve bijwerkingen (behalve een vieze smaak), dus je zou het altijd kunnen proberen.
Bestel hier jouw op maat gemaakt voedingsplan!
MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN: