Is pizza gezond voor voetballers?
90 minuten gas geven en snel herstellen? Klik hier
VoetbalOntwikkeling helpt ambitieuze voetballers om het maximale uit zichzelf te halen. Voeding speelt daar een hele grote rol in. Vaak krijgen we de vraag: ‘wat is het beste om te eten voor voetballers? en daarom gaan we daar regelmatig dieper op in. In dit artikel kijken we naar de keuze voor pizza.
Niet alleen voetballers in het amateurvoetbal houden van pizza. Profvoetballers zijn erg bewust met hun voeding bezig, maar ook zij houden van deze lekkernij. Bij ruim de helft van alle Eredivisie-teams eten ze pizza na een wedstrijd. Gezond en goed voor het herstel of juist een belachelijke keuze?
Timing
Of pizza gezond is voor voetballers ligt vooral aan het moment waarop het gegeten wordt. Rondom voetbaltrainingen en de dag voor de wedstrijd is het zeker niet slim om te eten. Na afloop van een wedstrijd is het echter een zeer goede optie!
Bij een goede herstelmaaltijd voor voetballers draait het om twee dingen:
1. Eiwitten voor het spierherstel.
2. Koolhydraten om de brandstof bij te vullen⠀ ⠀
Tijdens de wedstrijd loop je kleine spierscheuringen op en na de wedstrijd is je energie-tank leeg. Om goed te herstellen is het belangrijk om binnen 2 uur na afloop van de wedstrijd eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen. Pizza bevat al deze voedingsstoffen en is dus prima om te eten na een wedstrijd.
Pizzadozen in de kleedkamer
In Nederland zijn er veel profclubs waarbij de pizzadozen in de kleedkamer staan of meegaan in de spelersbus. Roda JC heeft bij uitwedstrijden een lunchpakket met een broodje, salade en snickers. Na thuiswedstrijden wordt er zelfs standaard pizza besteld.
Bij Sparta wordt er afgewisseld tussen pizza of volkorenpasta. PSV heeft daarentegen meerdere opties: sushi, pannekoeken, yoghurtdrankjes, kipsaté, hamburger en af en toe ook pizza. Bij eerstedivisieclub FC Oss: dozen van de fastfoodketen.
Naomi Brinkmans is sportdietist bij PSV en doet voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoek naar onder andere het energiegebruik en de voedingsinname van voetballers. De twee belangrijkste conclusies: het energieverbruik van een voetballer is niet zo groot. Er wordt, in verhouding tot de sporters op Papendal, weinig getraind en voetballers doen buiten de trainingen niet zo veel. Ten tweede loopt Nederland achter op het buitenland.
‘Mark van Bommel vertelde me dat bij AC Milan zijn bloed werd afgenomen om te onderzoeken wat hij het best kon eten. Iedere dag stonden voor hem gepersonaliseerde maaltijden klaar. Ik vroeg hem of dat had gewerkt. Dat wist hij niet zeker, maar het gaf wel een psychologisch voordeel.’
Floris Wardenaar is leider van het voedingsteam van NOC*NSF en heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de voeding van wedstrijdsporters. Hij denkt dat de voetbalwereld nog stappen kan maken. ‘Je hoort vaak: bij het voetbal staat het kapitaal op het veld. Ik denk dat als je een half procent van dit budget zou besteden aan goede randvoorwaarden voor voeding, je een fantastisch voedingspatroon kan organiseren. Kijk naar Engeland. Clubs hebben soms wel vier diëtisten in dienst.’
‘Gezonde’ pizza
Alhoewel een doorsnee pizza volgens Wardenaar niet optimaal is (grote hoeveelheid verzadigde vetten), ‘is iets altijd beter dan niets’. Voor optimaal herstel is het belangrijk om te eten, waarbij een sporter minimaal 20 gram eiwit moet consumeren. ‘Daarom zou ik de pizza erin houden: de spelers eten hem en bewijzen daarmee zijn succes. Ik zou wel op zoek gaan naar de optimale receptuur.’
De kaas en salami maken een pizza ongezond en vet. Kies in plaats daarvan voor kip of tonijn. Gooi er extra veel groentes bij en geniet van een heerlijke herstelmaaltijd! Lees hier meer over gezonde voeding.
BRON: De Volkskrant
Volg ons op Instagram!
MEER LEZEN OVER VOEDING?