AlgemeenKrachttraining

6 manieren om je sprintsnelheid te verbeteren

By 21 januari 2023 No Comments
Sprintsnelheid verbeteren

6 manieren om je sprintsnelheid te verbeteren


Snelheid is een onmisbare eigenschap in het moderne voetbal. Zowel bij het verdedigen als bij het aanvallen is het een groot voordeel als je snel kunt sprinten. Het goede nieuws is dat je je sprintsnelheid kunt trainen. In dit artikel gaan we daarom kijken naar zes manieren om je sprintsnelheid te verbeteren. 

Interval-training

Intervaltraining is een efficiënte manier om snelheid op te bouwen. Hierbij sprint je korte afstanden, gevolgd door rustperioden. Een voorbeeld hiervan is sprints van 5-10 seconden, gevolgd door 30-60 seconden rust. Dit kan bijvoorbeeld op een baan of op een voetbalveld gedaan worden. Door deze training regelmatig te doen, zal je snelheid toenemen.

Krachttraining

Krachttraining kan helpen om de spieren te versterken die betrokken zijn bij het rennen, zoals de quadriceps, hamstrings en kuiten. Door krachttraining zullen deze spieren in staat zijn om meer kracht te leveren tijdens het rennen, waardoor je sneller wordt. Belangrijke oefeningen om te doen zijn squats, lunges en deadlifts.

Dit programma maakt jou 100% sneller

Plyometrie

Plyometrische oefeningen zijn oefeningen die gericht zijn op het ontwikkelen van explosieve kracht. Hierdoor zullen je spieren in staat zijn om sneller te contracteren, waardoor je sneller kunt rennen. Voorbeelden hiervan zijn box jumps, hoogspringen en broad jumps.

Lees hier meer over plyometrie

Flexibiliteit

Goede flexibiliteit kan helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van blessures. Hierdoor zullen je spieren minder vast zitten en zullen je gewrichten soepeler functioneren. Flexibiliteit kun je trainen door stretch-oefeningen en yoga.

Voeding

Gezonde en gebalanceerde voeding is van groot belang voor het behouden van spieren en energie. Door voldoende koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen, zal je lichaam in staat zijn om snelheidstraining te verdragen en te herstellen van trainingen.

Rust

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en te herstellen tussen trainingen om blessures te voorkomen. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, blessures en een daling van de prestaties. Het is daarom belangrijk om voldoende rust te nemen en je lichaam de tijd te geven om weer in de optimale staat te komen. Alleen dan kun je echt progressie boeken op het gebied van snelheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat snelheidstraining een continu proces is en dat het tijd nodig heeft voordat het resultaten zal opleveren. Echter, snelheid is niet de enige kwaliteit die belangrijk is voor voetballers. Techniek, tactiek, fysieke conditie en mentale weerbaarheid zijn ook belangrijke eigenschappen die een voetballer moet bezitten. Een voetballer die alleen snel is, maar geen techniek heeft, zal minder effectief zijn dan een voetballer die techniek en snelheid combineert.

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Sprintsnelheid verbeteren

6 manieren om je sprintsnelheid te verbeteren

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
6 manieren om je sprintsnelheid te verbeteren Snelheid is een onmisbare eigenschap in het moderne voetbal. Zowel bij het verdedigen als bij het aanvallen is het een groot voordeel als…
Romelu Lukaku werkt aan zijn fitheid in de voorbereiding

Is jouw lichaamstype geschikt voor voetbal?

| Algemeen, Krachttraining, Voeding | No Comments
Is jouw lichaamstype geschikt voor voetbal? We kennen allemaal die ene teamgenoot die nooit naar de sportschool gaat maar het lichaam heeft van een fitnessmodel. Terwijl jij meerdere keren per…
Hoe vaak moet je krachttraining doen om sterker te worden?

Hoe vaak moet ik krachttraining doen om spiermassa op te bouwen?

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Hoe vaak moet ik krachttraining doen om spiermassa op te bouwen? Als voetballer heb je veel voordeel bij een sterk en goed getraind lichaam dat grotendeels bestaat uit spiermassa. Het kweken…
Foamrollen voor voetballers

Dit is waarom zoveel voetballers de foamroller gebruiken!

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Dit is waarom zoveel voetballers de foamroller gebruiken! Enorm veel voetballers maken al gebruik van een foamroller en dat is een mooie ontwikkeling. Tegelijkertijd levert het ook veel vragen op.…