Skip to main content
AlgemeenKrachttraining

6 manieren om je sprintsnelheid te verbeteren

By 21 januari 2023No Comments
Sprintsnelheid verbeteren

6 manieren om je sprintsnelheid te verbeteren


Snelheid is een onmisbare eigenschap in het moderne voetbal. Zowel bij het verdedigen als bij het aanvallen is het een groot voordeel als je snel kunt sprinten. Het goede nieuws is dat je je sprintsnelheid kunt trainen. In dit artikel gaan we daarom kijken naar zes manieren om je sprintsnelheid te verbeteren. 

Interval-training

Intervaltraining is een efficiënte manier om snelheid op te bouwen. Hierbij sprint je korte afstanden, gevolgd door rustperioden. Een voorbeeld hiervan is sprints van 5-10 seconden, gevolgd door 30-60 seconden rust. Dit kan bijvoorbeeld op een baan of op een voetbalveld gedaan worden. Door deze training regelmatig te doen, zal je snelheid toenemen.

Krachttraining

Krachttraining kan helpen om de spieren te versterken die betrokken zijn bij het rennen, zoals de quadriceps, hamstrings en kuiten. Door krachttraining zullen deze spieren in staat zijn om meer kracht te leveren tijdens het rennen, waardoor je sneller wordt. Belangrijke oefeningen om te doen zijn squats, lunges en deadlifts.

Dit programma maakt jou 100% sneller

Plyometrie

Plyometrische oefeningen zijn oefeningen die gericht zijn op het ontwikkelen van explosieve kracht. Hierdoor zullen je spieren in staat zijn om sneller te contracteren, waardoor je sneller kunt rennen. Voorbeelden hiervan zijn box jumps, hoogspringen en broad jumps.

Lees hier meer over plyometrie

Flexibiliteit

Goede flexibiliteit kan helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van blessures. Hierdoor zullen je spieren minder vast zitten en zullen je gewrichten soepeler functioneren. Flexibiliteit kun je trainen door stretch-oefeningen en yoga.

Voeding

Gezonde en gebalanceerde voeding is van groot belang voor het behouden van spieren en energie. Door voldoende koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen, zal je lichaam in staat zijn om snelheidstraining te verdragen en te herstellen van trainingen.

Rust

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en te herstellen tussen trainingen om blessures te voorkomen. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, blessures en een daling van de prestaties. Het is daarom belangrijk om voldoende rust te nemen en je lichaam de tijd te geven om weer in de optimale staat te komen. Alleen dan kun je echt progressie boeken op het gebied van snelheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat snelheidstraining een continu proces is en dat het tijd nodig heeft voordat het resultaten zal opleveren. Echter, snelheid is niet de enige kwaliteit die belangrijk is voor voetballers. Techniek, tactiek, fysieke conditie en mentale weerbaarheid zijn ook belangrijke eigenschappen die een voetballer moet bezitten. Een voetballer die alleen snel is, maar geen techniek heeft, zal minder effectief zijn dan een voetballer die techniek en snelheid combineert.

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Zo train je sprongkracht

Doe deze oefeningen voor meer sprongkracht

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Doe deze oefeningen voor meer sprongkracht Weet jij welke twee oefeningen cruciaal zijn voor meer sprongkracht? Na het lezen van dit artikel kun je meteen aan de slag en win…
De fysieke progressie van Lamine Yamal

Zo kreeg Lamine Yamal zeven kilo spieren erbij

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Zo kreeg Lamine Yamal zeven kilo spieren erbij Toptalent Lamine Yamal komt de laatste tijd echt goed op gang. Niet alleen maakt hij naam voor zichzelf als een sleutelspeler voor…

Hoe het wegvallen van de topsportcultuur Ajax in de problemen brengt

| Algemeen, Krachttraining, Mindset | No Comments
Hoe het wegvallen van de topsportcultuur Ajax in de problemen brengt De Eredivisie werd de afgelopen jaren gedomineerd door Ajax. Onder leiding van Marc Overmars en Erik ten Hag behaalde…
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 35 jaar

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset, Voeding | No Comments
De fitste voetballers boven de 30 jaar Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel…