Skip to main content
AlgemeenVoeding

Moet je als voetballer creatine gebruiken?

By 3 november 2021No Comments
Mo Salah

Moet je als voetballer creatine gebruiken?


Doordat fysieke kracht en snelheid onmisbaar is in het huidige voetbal maken steeds meer voetballers gebruik van creatine. Met gezonde voeding kun je heel veel bereiken, maar sommige stoffen kun je niet uit normale voedingsproducten halen. In dit artikel leggen we uit wat creatine is en wat de voor- en nadelen zijn. 

Wat is creatine?

Creatine is een stof in het menselijk lichaam die gebruikt wordt bij maximale krachtinspanningen. Ongeveer 95% van alle creatine in het lichaam is aanwezig in de spiervezels. Creatine is het best legale prestatiebevorderende supplement wat er bestaat.

Meer creatine in je lichaam zorgt voor een grotere hoeveelheid energie tijdens korte, intensieve activiteiten. Denk hierbij aan explosieve sprints en krachttraining. Wanneer je over een grotere hoeveelheid energie beschikt kun je meer kracht leveren op hoge intensiteit.

In voeding zit creatine vooral in vis, gevogelte en vlees. Dit zijn echter hele kleine hoeveelheden en hebben daardoor niet zoveel effect. Daarom wordt het vaak in de vorm van supplementen gebruikt.

Ben ik geschikt voor creatine?

Voordat je overweegt om creatine te gaan gebruiken is het belangrijk dat je elke dag goed en gezond eet. Zorg allereerst dat jouw huidige voedingspatroon de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten bevat. Dat is de basis voor langdurig succes.

Als het op de juiste manier wordt gebruikt is het voor veel voetballers waardevol om aan creatine te beginnen. Het gebruik van creatine als supplement is geschikt voor mensen die intensief sporten, dus minstens 4 keer per week. Daarnaast is het aan te raden om te gebruiken als je meer uithoudingsvermogen wilt, streeft naar spieropbouw en/of je explosiviteit wilt verbeteren. In principe zijn dit allemaal dingen die jou als voetballer beter maken.

Hoe moet ik creatine gebruiken?

Wij raden aan om elke dag bij het ontbijt 1 schepje (5 gram) creatine te nemen. Je kunt het dan elke dag nemen zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid en prestaties. Een stopweek is in principe niet nodig, maar je kunt wel overwegen om te pauzeren als je langere tijd niet traint.

Je kunt creatine innemen met water of door je eiwitshake mengen. Het is belangrijk om extra te drinken als je gebruik maakt van creatine, want je spieren nemen meer vocht op. Tijdens voetbaltrainingen- en wedstrijden verlies je veel vocht, dus het is belangrijk om dat goed in de gaten te houden.

Ben je overtuigd en wil je zelf creatine gaan gebruiken? Zoek dan op internet naar ‘Creatine Monohydraat’. Dat is de meest pure versie, zonder toevoegingen en kunstmatige stoffen.

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining? Voor kinderen die dromen van een leven als profvoetballer is het belangrijk om op tijd te beginnen met krachttraining. In principe geldt…
Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje

Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje De finale van het EK 2024 staat bijna voor de deur en dat zorgt altijd voor mooie verhalen. In 1992 beleefde het…
Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?

Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?

| Algemeen | No Comments
Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining? Veel voetballers zweren bij ijsbaden als een manier om sneller te herstellen. Na een intensieve voetbaltraining voelen je spieren vaak zwaar…
De weg van Weghorst: Willen is kunnen

De weg van Weghorst: Willen is kunnen

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
De weg van Weghorst: Willen is kunnen Wout Weghorst maakt op het EK in Duitsland veel indruk met zijn passie en doorzettingsvermogen. In de wereld van het profvoetbal is het…