AlgemeenVoeding

Moet je als voetballer creatine gebruiken?

By 3 november 2021 No Comments
Mo Salah

Moet je als voetballer creatine gebruiken?


Doordat fysieke kracht en snelheid onmisbaar is in het huidige voetbal maken steeds meer voetballers gebruik van creatine. Met gezonde voeding kun je heel veel bereiken, maar sommige stoffen kun je niet uit normale voedingsproducten halen. In dit artikel leggen we uit wat creatine is en wat de voor- en nadelen zijn. 

Wat is creatine?

Creatine is een stof in het menselijk lichaam die gebruikt wordt bij maximale krachtinspanningen. Ongeveer 95% van alle creatine in het lichaam is aanwezig in de spiervezels. Creatine is het best legale prestatiebevorderende supplement wat er bestaat.

Meer creatine in je lichaam zorgt voor een grotere hoeveelheid energie tijdens korte, intensieve activiteiten. Denk hierbij aan explosieve sprints en krachttraining. Wanneer je over een grotere hoeveelheid energie beschikt kun je meer kracht leveren op hoge intensiteit.

In voeding zit creatine vooral in vis, gevogelte en vlees. Dit zijn echter hele kleine hoeveelheden en hebben daardoor niet zoveel effect. Daarom wordt het vaak in de vorm van supplementen gebruikt.

Ben ik geschikt voor creatine?

Voordat je overweegt om creatine te gaan gebruiken is het belangrijk dat je elke dag goed en gezond eet. Zorg allereerst dat jouw huidige voedingspatroon de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten bevat. Dat is de basis voor langdurig succes.

Als het op de juiste manier wordt gebruikt is het voor veel voetballers waardevol om aan creatine te beginnen. Het gebruik van creatine als supplement is geschikt voor mensen die intensief sporten, dus minstens 4 keer per week. Daarnaast is het aan te raden om te gebruiken als je meer uithoudingsvermogen wilt, streeft naar spieropbouw en/of je explosiviteit wilt verbeteren. In principe zijn dit allemaal dingen die jou als voetballer beter maken.

Hoe moet ik creatine gebruiken?

Wij raden aan om elke dag bij het ontbijt 1 schepje (5 gram) creatine te nemen. Je kunt het dan elke dag nemen zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid en prestaties. Een stopweek is in principe niet nodig, maar je kunt wel overwegen om te pauzeren als je langere tijd niet traint.

Je kunt creatine innemen met water of door je eiwitshake mengen. Het is belangrijk om extra te drinken als je gebruik maakt van creatine, want je spieren nemen meer vocht op. Tijdens voetbaltrainingen- en wedstrijden verlies je veel vocht, dus het is belangrijk om dat goed in de gaten te houden.

Ben je overtuigd en wil je zelf creatine gaan gebruiken? Zoek dan op internet naar ‘Creatine Monohydraat’. Dat is de meest pure versie, zonder toevoegingen en kunstmatige stoffen.

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Wieffer en Zerrouki

Wieffer en Zerrouki: samen naar de top

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Wieffer en Zerrouki: samen naar de top Ongeveer tweeënhalf jaar geleden waren Mats Wieffer en Ramiz Zerrouki niet goed genoeg voor het eerste elftal van FC Twente. Wieffer vertrok via…
Redouan El Yaakoubi

Redouan El Yaakoubi: van amateur naar aanvoerder in de Eredivisie

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Redouan El Yaakoubi: van amateur naar aanvoerder in de Eredivisie Redouan El Yaakoubi kreeg pas op zijn 18e een kans in het profvoetbal bij Jong FC Utrecht.  Weinig mensen geloofden in…
Memphis mentaal sterk

Last van wedstrijdspanning? Doe dit!

| Algemeen, Mindset | No Comments
Last van wedstrijdspanning? Doe dit! Elke voetballer heeft weleens last (gehad) van wedstrijdspanning. De spanning kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals de druk om te winnen, de angst om…
omega 3 voor voetballers

Dit is waarom voetballers visolie moeten gebruiken

| Algemeen, Voeding | No Comments
Dit is waarom voetballers omega-3 moeten gebruiken Als voetballer met ambitie vraag je elke training en wedstrijd weer het maximale van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam…