Skip to main content
AlgemeenMindset

Het Geboortemaand-effect: Zo kun je het overwinnen

By 14 maart 2023No Comments
Frenkie de Jong geboortemaand-effect

Het Geboortemaand-effect: Zo kun je het overwinnen


Als voetballer heb je misschien wel eens gehoord van het geboortemaand-effect. Dit fenomeen verwijst naar het verband tussen geboortemaand en succes in de voetbalwereld. In veel landen hebben spelers die in de eerste maanden van het jaar zijn geboren (zoals januari, februari en maart) meer kans om profvoetballer te worden dan spelers die later in het jaar zijn geboren. Maar wat kun je als voetballer doen om dit effect te overwinnen en je kansen op succes te vergroten?

Wees je bewust van het geboortemaand-effect

Het eerste wat je moet doen, is je bewust worden van het geboortemaand-effect en hoe het van invloed kan zijn op jouw kansen om profvoetballer te worden. Begrijp dat het feit dat je later in het jaar bent geboren, je niet minder getalenteerd maakt dan spelers die eerder in het jaar zijn geboren. Het kan echter wel betekenen dat je harder moet werken om dezelfde kansen te krijgen als je tegenstanders.

Blijf jezelf ontwikkelen

Het is belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen, ongeacht je geboortemaand. Dit betekent dat je regelmatig extra moet trainen en spelen om jezelf te verbeteren en je spel te verfijnen. Zorg ervoor dat je de beste speler bent die je kunt zijn, en laat je niet ontmoedigen door de prestaties van anderen.

Zoek naar kansen om te spelen

Als je later in het jaar bent geboren, kan het moeilijker zijn om te worden opgemerkt door scouts en coaches. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar kansen om te spelen en jezelf te laten zien. Dit kan betekenen dat je je moet aanmelden voor regionale jeugdteams of deelnemen aan voetbalkampen en clinics. Hoe meer je speelt, hoe meer kansen je hebt om je vaardigheden te laten zien en opgemerkt te worden.

Werk aan je fysieke en mentale kracht

Een van de redenen waarom spelers die in de eerste maanden van het jaar zijn geboren, vaak meer kans hebben om profvoetballer te worden, is dat ze vaak fysiek en mentaal verder ontwikkeld zijn. Als voetballer kun je deze achterstand inhalen door hard te werken aan je fysieke en mentale kracht. Train regelmatig in de sportschool, eet gezond en zorg voor voldoende slaap. Werk ook aan je mentale kracht door positief te blijven en jezelf te motiveren om beter te worden.

Het geboortemaand-effect kan dus een groot obstakel zijn als je later in het jaar geboren bent. Maar je kunt er ook voordeel uit halen door veel aandacht te besteden aan bovengenoemde zaken. Laat jezelf zien als je de kans krijgt en blijf bezig met het verbeteren van je technische, mentale en fysieke vaardigheden.

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Mentale eigenschappen van Ronaldo

Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal

| Algemeen, Mindset | No Comments
Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal Er zijn ontelbaar veel jongens en meisjes met voldoende talent om het profvoetbal te halen. Echter realiseert maar een heel klein…
Mark van Bommel over voetballen in de top

Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet Als je dit leest is de kans groot dat je droomt van een leven als profvoetballer. Misschien droom je zelfs…
Bijzonder verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom Ruim een jaar geleden leek de veelbelovende carrière van Ajax-aanwinst Chuba Akpom bijna voorbij. Nadat hij terugkwam van een verhuurperiode in Griekenland, moest hij…
Zomerstop conditie trainen

Hoe begin je fit aan het nieuwe voetbalseizoen?

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset | No Comments
Hoe begin je fit aan het nieuwe voetbalseizoen? Na een lang voetbalseizoen is het altijd even lekker om zomerstop te hebben. Tegelijkertijd is dit ook het perfecte moment om een…