AlgemeenMindset

Train je concentratie voor meer focus tijdens de wedstrijd

By 28 april 2022 No Comments
Train je focus en concentratie

Train je concentratie voor meer focus tijdens de wedstrijd


Als je dit leest herken je waarschijnlijk het probleem van een slechte concentratie, toch? Om een topprestatie te leveren moet je de hele week keihard trainen en gezond leven. Hoe frustrerend is het dan als je op de wedstrijddag niet de juiste focus hebt waardoor het allemaal niet lukt? In dit artikel vertellen we hoe jij je concentratie kunt trainen zodat je meer focus hebt tijdens een wedstrijd of training.

Wat is focus?

Focus is een ander woord voor concentratie. In de voetbalwereld wordt het vaak door trainers of spelers geroepen zonder dat precies duidelijk is wat ze daarmee bedoelen. Focus/concentratie gaat over datgene waar jij je aandacht op richt. Je leest dit artikel nu, dus je bent gefocust op deze tekst.

Als voetballer is focus enorm belangrijk, maar ook ingewikkeld. Er zijn zoveel verschillende dingen waar je je aandacht over moet verdelen. De bal, de tegenstander, je medespelers en jouw looplijnen zijn het belangrijkste. Echter krijg je als voetballer ook nog te maken met afleidende factoren zoals trainers, supporters en de scheidsrechter. Logisch dat je focus op sommige momenten even wat minder is.

Hoe belangrijk is focus?

Focus zorgt ervoor dat je snel kunt handelen op het veld. Handelingssnelheid is heel belangrijk voor een voetballer. Dit heeft niet alleen met technische vaardigheden te maken, maar ook met snel denken. Hoe sneller een speler kan handelen en de ballen kan verwerken, des te hoger het niveau waarop hij kan spelen. Wanneer een speler in de wedstrijd een fout maakt ontstaat er soms onzekerheid en twijfel. Daardoor wordt er soms ineens nagedacht over handelingen die normaal als vanzelf gaan. Dat extra denkmoment zorgt voor vertraging in handelingssnelheid. Je bent dus ‘uit’ de focus.

Wanneer ben ik gefocust?

Je bent goed geconcentreerd of gefocust als je aandacht volledig op dit moment ligt. Je bent volledig in het ‘hier en nu’, zoals ze dat mooi zeggen. Je denkt niet aan het verleden of aan de toekomst, je bent alleen maar bezig met het spel en jouw taak. Je hebt dan geen last van (negatieve) gedachten en alles lijkt vanzelf te gaan. Op dit soort momenten kun je al jouw kwaliteiten optimaal benutten.

Hoe train ik mijn concentratie op het veld?

Concentratie kun je op vele manieren trainen (denk bijvoorbeeld aan mindfulness), maar om het even praktisch te houden hebben we hier drie tips om je te helpen.

1: Activeer je focus door een korte sprint of een paar sprongetjes voordat de wedstrijd begint. In het profvoetbal zie je ook veel voetballers die dit doen.

2: Spreek met jezelf af dat je je niet laat afleiden door dingen waar je geen invloed op hebt. Jij hebt alleen invloed op jouw eigen handelingen, dus leg daar je aandacht op.

3: Als je tijdens de wedstrijd bepaalde (negatieve) gedachten voelt opkomen, verleg dan weer je aandacht naar het spel. Zeg ‘focus’ tegen jezelf en haal een keer diep adem. Daarna richt je je weer op de bal en het spel.

In ons jaarprogramma gaan we dieper in op dit onderwerp met de deelnemers. Ze krijgen verschillende opdrachten en tools om hun focus te verbeteren.

Wil jij trainen en leven als een profvoetballer? Klik dan hier!

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Antony over jeugd

Antony deed grote opoffering bij transfer naar Ajax

| Algemeen | No Comments
Antony deed grote opoffering bij transfer naar Ajax Manchester United betaalde onlangs bijna 100 miljoen om Antony los te weken bij Ajax. Voor de Braziliaan en de Amsterdammers (op financieel…
Haal het maximale uit de voorbereiding

Drie tips om het maximale uit de voorbereiding te halen

| Geen categorie | No Comments
Drie tips om het maximale uit de voorbereiding te halen De voorbereiding moet je als voetballer gebruiken om topfit te worden en je plek in het elftal te veroveren. Na…
Conditietraining Spurs

Spelers van Tottenham gaan kapot tijdens conditietraining van Conte

| Algemeen | No Comments
Spelers van Tottenham gaan kapot tijdens conditietraining van Conte Als je nu in de voorbereiding zit richting het nieuwe seizoen dan zul je ongetwijfeld bij sommige trainingen kapot gaan. De…
Voorkom kramp als voetballer

Last van kramp tijdens de wedstrijd? Zo voorkom je het!

| Algemeen, Voeding | No Comments
Last van kramp tijdens de wedstrijd? Zo voorkom je het! Kramp tijdens een training of wedstrijd is erg vervelend. Naast dat het enorm pijnlijk kan zijn, kan het er ook…