AlgemeenGeen categorieMotivatieMaandag

Mentaliteit versus talent; wie heeft de meeste potentie in voetbal?

By 13 april 2022 No Comments
mentaliteit vs talent

Mentaliteit versus talent; wie heeft de meeste potentie in voetbal?


In voetbal wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen spelers die heel talentvol zijn en spelers die het moeten hebben van keihard werken. Het is een feit dat scouts in Nederland louter oog hebben voor spelers met talent, terwijl de harde werkers vaak niet goed genoeg worden bevonden voor het profvoetbal. Maar is dat wel terecht? 

Vier soorten voetballers

Wanneer je kijkt naar een willekeurig jeugdelftal dan zijn er simpel gezegd vier soorten voetballers. In de afbeelding is een matrix weergegeven waarbij elke soort zijn eigen kleur heeft. In deze matrix wordt er onderscheid gemaakt op de gebieden ‘talent’ en ‘mentaliteit’.

Daarbij willen we niet zeggen dat iemand zonder talent er niks van bakt, maar hij is op jonge leeftijd simpelweg minder bekwaam dan leeftijdsgenoten.

Definitie van talent in dit geval = technische en tactische vaardigheid (ten opzichte van leeftijdsgenoten).⠀

Definitie van mentaliteit = doorzettingsvermogen, werklust, leervermogen ⁣(ten opzichte van leeftijdsgenoten).⠀

De potentiële goudmijnen

Rechtsboven in de matrix zitten de potentiële goudmijnen. Dit zijn spelers die bovengemiddeld getalenteerd zijn en bereid zijn om keihard te werken. Ze horen dus niet alleen bij de betere spelers van het team, ze werken ook nog eens het hardst. Deze groep spelers is vaak op jonge leeftijd al klaar om te debuteren in het eerste elftal en kan erg ver komen. Cristiano Ronaldo is natuurlijk het mooiste voorbeeld hiervan.

De talentverspillers

Linksboven in de matrix zitten de spelers die beschikken over veel talent, maar niet de mentaliteit hebben om elke dag het uiterste uit zichzelf te halen. Qua talent zijn dit spelers die makkelijk het eerste elftal kunnen halen (en misschien nog wel veel hoger). In de praktijk blijkt dat deze spelers vaak nog wel het eerste elftal halen, maar dat ze niet echt kunnen doorbreken en vervolgens verdwijnen. Mo Ihattaren zou je wellicht wel in deze categorie kunnen plaatsen.

De kanslozen

De kansloze spelers zitten linksonder in de matrix. Deze groep beschikt over minder talent en ze hebben ook niet de motivatie om zichzelf te verbeteren. Deze spelers beleven plezier aan het spelletje en zien het ook als een hobby of tijdverdrijf. In het profvoetbal zie je deze spelers niet, aangezien ze nooit zover komen.

De underdogs

Als laatste groep hebben we rechtsonder de underdogs. Denzel Dumfries en Wout Weghorst waren in hun jeugd een ‘gele’ speler. Deze spelers worden vaak over het hoofd gezien door scouts van profclubs, omdat ze hun gebrek aan talent compenseren met fysieke kracht en inzet. Ze werken het hardst van iedereen en verbeteren zichzelf continu. Daardoor komen ze op de lange termijn verder dan meer talentvolle spelers.

In Nederland worden deze underdogs vaak nog negatief bekeken, maar ondertussen is wel duidelijk geworden dat mentaliteit een hele belangrijke factor voor (toekomstig) succes is. Hoe meer underdogs uiteindelijk succesvol worden, hoe meer scouts de aandacht in de jeugd hopelijk al zullen verleggen naar dit soort spelers.

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Wieffer en Zerrouki

Wieffer en Zerrouki: samen naar de top

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Wieffer en Zerrouki: samen naar de top Ongeveer tweeënhalf jaar geleden waren Mats Wieffer en Ramiz Zerrouki niet goed genoeg voor het eerste elftal van FC Twente. Wieffer vertrok via…
Redouan El Yaakoubi

Redouan El Yaakoubi: van amateur naar aanvoerder in de Eredivisie

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Redouan El Yaakoubi: van amateur naar aanvoerder in de Eredivisie Redouan El Yaakoubi kreeg pas op zijn 18e een kans in het profvoetbal bij Jong FC Utrecht.  Weinig mensen geloofden in…
Memphis mentaal sterk

Last van wedstrijdspanning? Doe dit!

| Algemeen, Mindset | No Comments
Last van wedstrijdspanning? Doe dit! Elke voetballer heeft weleens last (gehad) van wedstrijdspanning. De spanning kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals de druk om te winnen, de angst om…
omega 3 voor voetballers

Dit is waarom voetballers visolie moeten gebruiken

| Algemeen, Voeding | No Comments
Dit is waarom voetballers omega-3 moeten gebruiken Als voetballer met ambitie vraag je elke training en wedstrijd weer het maximale van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam…