Skip to main content
AlgemeenGeen categorieMotivatieMaandag

Mentaliteit versus talent; wie heeft de meeste potentie in voetbal?

By 13 april 2022No Comments
mentaliteit vs talent

Mentaliteit versus talent; wie heeft de meeste potentie in voetbal?


In voetbal wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen spelers die heel talentvol zijn en spelers die het moeten hebben van keihard werken. Het is een feit dat scouts in Nederland louter oog hebben voor spelers met talent, terwijl de harde werkers vaak niet goed genoeg worden bevonden voor het profvoetbal. Maar is dat wel terecht? 

Vier soorten voetballers

Wanneer je kijkt naar een willekeurig jeugdelftal dan zijn er simpel gezegd vier soorten voetballers. In de afbeelding is een matrix weergegeven waarbij elke soort zijn eigen kleur heeft. In deze matrix wordt er onderscheid gemaakt op de gebieden ‘talent’ en ‘mentaliteit’.

Daarbij willen we niet zeggen dat iemand zonder talent er niks van bakt, maar hij is op jonge leeftijd simpelweg minder bekwaam dan leeftijdsgenoten.

Definitie van talent in dit geval = technische en tactische vaardigheid (ten opzichte van leeftijdsgenoten).⠀

Definitie van mentaliteit = doorzettingsvermogen, werklust, leervermogen ⁣(ten opzichte van leeftijdsgenoten).⠀

De potentiële goudmijnen

Rechtsboven in de matrix zitten de potentiële goudmijnen. Dit zijn spelers die bovengemiddeld getalenteerd zijn en bereid zijn om keihard te werken. Ze horen dus niet alleen bij de betere spelers van het team, ze werken ook nog eens het hardst. Deze groep spelers is vaak op jonge leeftijd al klaar om te debuteren in het eerste elftal en kan erg ver komen. Cristiano Ronaldo is natuurlijk het mooiste voorbeeld hiervan.

De talentverspillers

Linksboven in de matrix zitten de spelers die beschikken over veel talent, maar niet de mentaliteit hebben om elke dag het uiterste uit zichzelf te halen. Qua talent zijn dit spelers die makkelijk het eerste elftal kunnen halen (en misschien nog wel veel hoger). In de praktijk blijkt dat deze spelers vaak nog wel het eerste elftal halen, maar dat ze niet echt kunnen doorbreken en vervolgens verdwijnen. Mo Ihattaren zou je wellicht wel in deze categorie kunnen plaatsen.

De kanslozen

De kansloze spelers zitten linksonder in de matrix. Deze groep beschikt over minder talent en ze hebben ook niet de motivatie om zichzelf te verbeteren. Deze spelers beleven plezier aan het spelletje en zien het ook als een hobby of tijdverdrijf. In het profvoetbal zie je deze spelers niet, aangezien ze nooit zover komen.

De underdogs

Als laatste groep hebben we rechtsonder de underdogs. Denzel Dumfries en Wout Weghorst waren in hun jeugd een ‘gele’ speler. Deze spelers worden vaak over het hoofd gezien door scouts van profclubs, omdat ze hun gebrek aan talent compenseren met fysieke kracht en inzet. Ze werken het hardst van iedereen en verbeteren zichzelf continu. Daardoor komen ze op de lange termijn verder dan meer talentvolle spelers.

In Nederland worden deze underdogs vaak nog negatief bekeken, maar ondertussen is wel duidelijk geworden dat mentaliteit een hele belangrijke factor voor (toekomstig) succes is. Hoe meer underdogs uiteindelijk succesvol worden, hoe meer scouts de aandacht in de jeugd hopelijk al zullen verleggen naar dit soort spelers.

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Zo blijf je als voetballer fit tijdens de zomerstop

Zo blijf je als voetballer fit tijdens de zomerstop

| Algemeen, Conditie | No Comments
Zo blijf je als voetballer fit tijdens de zomerstop Hoe blijf je fit tijdens de zomerstop? Na een lang seizoen vol voetbal is vakantie altijd even lekker, maar je wilt…
Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers

Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers!

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers! Krachttraining is cruciaal voor voetballers om hun prestaties op het veld te verbeteren. Veel voetballers trainen echter als bodybuilders en dat is een…
Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp!

Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp!

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp! Heb jij de droom om profvoetballer te worden? Ongeacht hoe oud je bent, er zijn bepaalde dingen die je moet doen…
Belang van goede conditie voor voetballers

Zo word je een topfitte voetballer

| Algemeen, Conditie | No Comments
Zo word je een topfitte voetballer Om succes te behalen als voetballer moet je topfit zijn. Dat betekent niet alleen een goed uithoudingsvermogen, maar ook het vermogen om in korte…