Skip to main content
AlgemeenKrachttrainingVoeding

Is jouw lichaamstype geschikt voor voetbal?

By 22 maart 2022No Comments
Romelu Lukaku werkt aan zijn fitheid in de voorbereiding

Is jouw lichaamstype geschikt voor voetbal?


We kennen allemaal die ene teamgenoot die nooit naar de sportschool gaat maar het lichaam heeft van een fitnessmodel. Terwijl jij meerdere keren per week staat te strijden in de gym, lijkt het wel alsof sommige jongens gespierder worden door alleen al te kijken naar dumbells. Dat komt door een verschil in lichaamstype. In dit artikel leggen we uit hoe jij hier je voordeel mee kunt doen.

Wat zijn lichaamstypen?

Elk mens is anders en heeft dus ook een ander lichaam. Dat is genetisch bepaalt en zal waarschijnlijk overeenkomen met die van je ouders. Sommige mensen kunnen eten wat ze willen maar komen geen grammetje vet aan, terwijl anderen heel bewust met hun voeding bezig moeten zijn om op gewicht te blijven.

Simpel gezegd hebben we drie verschillende typen lichamen. Je hebt smal en tenger (ectomorph), normaal of zelfs wat meer atletisch (mesomorph) en breed gebouwd (endomorph). Bedenk even welk lichaamstype het meest bij jou past en lees dan hieronder verder.

Ectomorph

Uiterlijke kenmerken: Mager postuur, smalle schouders, dunne benen.
Voordeel: Laag vetpercentage, potentieel groot duurvermogen
Nadeel: Moeilijk om spiermassa op te bouwen
Voorbeeld:Thomas Muller, Hakim Ziyech

Mensen met dit type lichaamsbouw kunnen vaak veel eten zonder dik te worden doordat ze een snelle stofwisseling hebben. Ze hebben daarentegen moeite met het opbouwen van spiermassa en moeten daarom veel tijd doorbrengen in de gym. Conditioneel gezien zijn ze vaak in het voordeel omdat hun lichaamstype geschikt is voor duursporten. Wij raden aan om extra veel koolhydraten te eten en meer tijd te investeren in zware krachttraining met maximale gewichten en minder herhalingen. Focus in de gym niet op breed worden (uiterlijk), maar op sterk worden (functionele kracht).

Lichaamstypen voor voetballers

Welk lichaamstype heb jij?

Mesomorph

Uiterlijke kenmerken: Atletische bouw, slank, gespierde benen.
Voordeel: Relatief makkelijk spiermassa opbouwen en snel afvallen
Nadeel: Bewust bezig zijn met voeding om droog te zijn
Voorbeeld: Memphis Depay, Jurrien Timber

Je bent niet te mager, maar ook niet te breed. Wanneer je in deze categorie valt heb je geluk als voetballer. Je hebt van nature een atletische bouw en kunt daar enorm veel progressie mee maken in relatief korte tijd. Mensen met dit lichaamstype kunnen over het algemeen best veel eten zonder dik te worden, maar moeten wel rekening houden met hun voeding. Voor een mesomorph is het belangrijk dat hij dagelijks de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt om in goede vorm te blijven. Ook in de gym is een gevarieerd programma belangrijk om sterker te worden. Voetballers die dit lichaamstype hebben kunnen met de juiste begeleiding enorm veel groeien op fysiek vlak.

Endomorph

Uiterlijke kenmerken: Grof gebouwd, volle schouders
Voordeel: Snelle spieropbouw
Nadeel: Hoger vetpercentage
Voorbeeld: Jetro Willems, Romelu Lukaku

Eigenlijk is dit lichaamstype het tegenovergestelde van de ectomorph. Mensen met dit type lichaam zijn breed gebouwd en op jonge leeftijd al vrij sterk. Ze hebben een lagere stofwisseling en vallen daardoor moeilijker af. Daarentegen kunnen ze snel spiermassa opbouwen, maar dit moet met de juiste voeding want anders worden ze wat dikker. Als endomorph moet je bij voeding de focus leggen op eiwitten en gezonde vetten, en wat minder koolhydraten. Bij krachttraining raden we aan om meerdere sets met relatief veel (12-15) herhalingen te maken. Wanneer je dit goed aanpakt kun je echt een beest op het veld worden.

Conclusie

Er is geen goed of slecht lichaamstype. Ga jezelf ook niet vergelijken met teamgenoten die heel anders gebouwd zijn. Het is alleen belangrijk dat je bewust bent van jouw eigen lichaam en wat dit betekent voor jouw voeding en krachttraining. Misschien moet je wat meer moeite doen om spiermassa op te bouwen of om droog te trainen, ‘it is what it is’. Je kunt dit artikel als excuus gebruiken of je gaat vanaf nu nog specifieker met jezelf aan de slag. Wat ga jij doen?

 

 

Bestel hier jouw op maat gemaakt voedingsplan!

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Voeding om kramp te voorkomen

Last van kramp? Eet dit!

| Algemeen, Voeding | No Comments
Last van kramp? Eet dit! Heb jij vaak last van kramp? Deze pijnlijke samentrekking van je spieren is een veelvoorkomend probleem bij voetballers. Maar gelukkig kun je dit oplossen met…
Het belang van rustdagen voor voetballers

Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling Door sociale media kun je het idee krijgen dat het goed is om rustdagen over te slaan als je succesvol wilt worden. Deze…
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 35 jaar

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset, Voeding | No Comments
De fitste voetballers boven de 30 jaar Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel…
omega 3 voor voetballers

Dit is waarom voetballers visolie moeten gebruiken

| Algemeen, Voeding | No Comments
Dit is waarom voetballers omega-3 moeten gebruiken Als voetballer met ambitie vraag je elke training en wedstrijd weer het maximale van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam…