Skip to main content
AlgemeenMotivatieMaandag

Van levensgenieter naar profvoetballer; Michael de Leeuw.

By 2 juni 2020juni 4th, 2020No Comments
Michael de Leeuw laatbloeier

Van levensgenieter naar prof; Michael de Leeuw.

 

Volg ons op Instagram en ontvang dagelijks waardevolle tips en motivatie!


Het verhaal van een levensgenieter die uitgroeide tot profvoetballer. Michael de Leeuw speelde op 20-jarige leeftijd bij tweedeklasser RKTVV in Tilburg en werkte daarnaast in de Coca-Cola fabriek in Dongen. Niemand kon toen nog vermoeden dat hij een succesvolle carrière in het profvoetbal zou opbouwen. Bij #MOTIVATIEMAANDAG kijken wij naar laatbloeiers die het tegendeel bewijzen. 

Levensgenieter

Michael de Leeuw speelde op 20-jarige leeftijd bij zondag-tweedeklasser RKTVV in Tilburg en werkte daarnaast in de Coca-Cola fabriek in Dongen. Marco de Ruiter was trainer bij Willem II en heeft Michael de Leeuw destijds gescout. Hij herinnert zich nog enkele dingen: ‘Een iel mannetje, maar hij schoot de bal vanuit alle hoeken en standen op doel. Hij scoorde zo gemakkelijk. Michael kon toen al goed voetballen, maar hij ging graag op stap, hield van een biertje en had heel vaak een nieuw vriendinnetje’, aldus de Ruiter.

Zelf zegt Michael de Leeuw over deze tijd: ‘Ik was op dat moment totaal niet bezig met een professionele carrière. Daardoor heb ik ook niet alles hoeven laten op jonge leeftijd en kon ik gewoon met mijn teamgenoten op stap.  Toen ik eenmaal in het eerste zat, werd ik vaak benaderd door hoofdklassers. Ik vond dat niet interessant. Ik wilde gewoon lekker samen met mijn vrienden voetballen.’

Kans bij Willem II

De Leeuw maakte een goede indruk op Marco de Ruiter en kreeg een stageperiode aangeboden bij de beloften van Willem II. Dit beviel van beide kanten goed en zodoende maakte hij de overstap naar de beloften van Willem II.

‘Natuurlijk moest ik in het begin wennen aan de intensiteit en de hoeveelheid trainen. Gelukkig wist ik een half seizoen voor mijn overstap dat ik ging aansluiten bij Jong Willem II. De trainer daar, Marco de Ruiter, adviseerde mij elke week een training bij de beloften mee te pakken. Zo ging ik van twee naar drie keer per week trainen en raakte ik al enigszins gewend aan de belasting. Het verschil was minder groot.’, aldus de Leeuw in Elf Voetbal.

Bronzen stieren in De Langeleegte

‘Te oud voor de beloften, te licht voor het eerste.’ De Leeuw kwam in twee seizoenen in Tilburg niet verder dan wedstrijden in de beloften. Hij deed toen een stap terug naar BV Veendam en beleefde daar twee goede jaren in de Langeleegte. Hij maakte in het seizoen 2009/2010 25 doelpunten en werd bekroond met twee Bronzen Stieren.  Een prijs omdat hij topscorer van de competitie was geworden en de andere omdat hij was verkozen tot grootste talent van de competitie.

Debuut in de Eredivisie

Meerdere clubs toonden interesse in de aanvaller en die zomer vertrok hij naar de Graafschap. In Doetinchem maakte hij op 24-jarige leeftijd zijn debuut in de Eredivisie. In zijn eerste en enige seizoen voor ‘de Superboeren’ scoorde hij tienmaal in 33 wedstrijden. De beloning volgde al snel met een transfer naar FC Groningen. Hier groeide hij in 4 seizoenen uit tot aanvoerder en publiekslieveling en won hij de KNVB-Beker. Hij was toen al 28 jaar.

Avontuur in de MLS

Een leeftijd waarop de meeste spelers langzaam richting het einde gaan en hun ogen openen voor een buitenlands avontuur. Chicago Fire uit de Amerikaanse MLS toonde belangstelling. In een interview met Voetbalzone zegt hij hierover: ‘Bij Johan Kappelhof had ik al wat informatie gekregen over hoe ze werkten, hoe de trainers waren, hoe de club was en dat klonk allemaal mooi en positief, waardoor ik dacht: als ik nog een keer naar het buitenland wil, dan is dit wel een mooie stap om te maken. Het is een heel interessant land. Het was gewoon echt een avontuur.’ Hij tekende voor drie seizoenen en speelde samen met Bastian Schweinsteiger.

Eind 2018 liep zijn contract in Amerika af en keerde hij terug in de Eredivisie bij FC Emmen. Hier is hij wederom aanvoerder en een van de belangrijkste spelers van de club. ‘Ik had het prima naar mijn zin bij Chicago. We hebben nog wel over een contractverlenging gesproken, maar uiteindelijk vond ik het ook mooi om weer terug naar Nederland te gaan’, blikt hij terug.

Al met al een geweldige carrière voor een aanvaller die op 20-jarige leeftijd nog actief was in de tweede klasse en pas op 22-jarige leeftijd zijn debuut voor BV Veendam maakte.

LEES MEER #MOTIVATIEMAANDAG

Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp!

Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp!

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp! Heb jij de droom om profvoetballer te worden? Ongeacht hoe oud je bent, er zijn bepaalde dingen die je moet doen…
Scott McTominay groeispurt

Dit is waarom Scott McTominay niet voetbalde tussen zijn 16e en 18e

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Dit is waarom Scott McTominay niet voetbalde tussen zijn 16e en 18e Tegenwoordig is Scott McTominay een belangrijke speler van Manchester United, maar hiervoor heeft hij grote obstakels moeten overwinnen.…
deze obstakels overwon Ronaldo op hele jonge leeftijd

Onder deze bizarre omstandigheden groeide Ronaldo op

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Onder deze bizarre omstandigheden groeide Ronaldo op Heb jij het weleens moeilijk of het gevoel dat een carrière als profvoetballer onmogelijk is? Na het lezen van dit verhaal weet je…
Vergroot de kans om profvoetballer te worden.

Zo vergroot je de kans om profvoetballer te worden

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Zo vergroot je de kans om profvoetballer te worden De kans om profvoetballer te worden is statistisch gezien 1 op 10.000. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen…