Skip to main content
AlgemeenMindset

Groeimindset; hoe jij succesvol kunt worden door anders te denken

By 29 november 2020december 4th, 2020No Comments
Groeimindset

Groeimindset; hoe jij succesvol kunt worden door anders te denken


Om een succesvolle voetballer te worden is het enorm belangrijk dat je over een groeimindset beschikt. Sterker nog, we durven te stellen dat je zonder groeimindset nooit grote successen zult behalen. In dit artikel leggen we uit wat een groeimindset is en hoe jij er je voordeel mee kunt doen.

Wat is een groeimindset?

Geloof jij dat je talent verder kunt ontwikkelen door inzet te tonen, goede strategieën te volgen en te luisteren naar goede trainers? Als het antwoord ‘ja’ is, dan is de kans groot dat jij (in bepaalde mate) een groeimindset hebt. Waarschijnlijk werk jij elke training hard, omdat je weet dat je daardoor een betere voetballer wordt.

Geloven mensen met deze mindset dat iedereen alles kan worden wat hij/zij maar wil? Nee, maar ze geloven wel dat de ware potentie van iemand onbekend is. De passie om beter te worden en je aan een plan/strategie te houden, zelfs (of vooral) als het niet goed gaat, is het kenmerk van de groeimindset. Door deze manier van denken bereiken mensen dingen in hun leven die ze van te voren nooit hadden durven dromen. Dit is de mindset die mensen in staat stelt om de meest uitdagende momenten in hun leven door te komen.

Hoe succesvol jij zult worden als voetballer is dus niet volledig afhankelijk van de hoeveelheid talent die jij hebt, maar van het feit of jij bereid bent om consistent en met passie te werken. Het tegenovergestelde van een groeimindset is een ‘statische mindset’, waarbij mensen geloven dat kwaliteit vaststaat en dat je vaardigheden niet kunt ontwikkelen. Deze mensen hebben minder bereidheid om elke dag keihard te trainen, omdat ze niet geloven dat je kunt verbeteren.

Groeimindset en statische mindset

Hard werken is voor voetballers met een groeimindset heel normaal. Voor mensen met een statische mindset is inspanning daarentegen een slecht ding. Het betekent dat je geen talent hebt. Als je dat wel had dan had je geen inspanning nodig. Bij een groeimindset maakt inspanning je juist getalenteerd. Jij hebt een keuze. Mindset is een overtuiging!

Hieronder zie je een voorbeeld van de verschillende manieren van denken. Speler A en B zitten bij elkaar in het team en hebben dik verloren. Ze hebben slecht gespeeld en veel kansen gemist. Speler A heeft een groeimindset en speler B een statische mindset.

Gedachte speler A: ‘Ik heb erg slecht gespeeld vandaag en die kansen had ik moeten scoren. Deze week ga ik extra trainen op afronden en dan kan ik volgende week hopelijk revanche halen.’

Gedachte speler B: ‘Ik heb erg slecht gespeeld vandaag en die kansen had ik moeten scoren. Ik ben gewoon geen goede afmaker en dit is het bewijs daarvan. Volgende week meld ik me ziek.’ 

Allebei hebben ze een slechte wedstrijd gespeeld, maar speler A gebruikt het als motivatie om te verbeteren en op die manier een betere speler te worden. Speler B ziet het echter als bewijs dat hij niet goed genoeg is. We hoeven je niet te vertellen wie van de twee uiteindelijk succesvoller wordt, toch?

Kenmerken groeimindset

Enkele kenmerken van voetballers die een groeimindset hebben en die jij ook kunt overnemen.

  1. Vraag trainers of voetballers met ervaring om advies. Leer van hun fouten en slimmigheden.
  2. Geef niet op voordat het gelukt is. Blijf aan jezelf werken totdat je iets onder de knie hebt.
  3. Kijk kritisch in de spiegel. Wat had je beter kunnen doen? Geef anderen niet de schuld na een nederlaag, maar kijk naar jezelf.

Een belangrijk onderdeel van een groeimindset is dat je een plan hebt om jezelf te ontwikkelen. Om je daarbij te helpen hebben we het Persoonlijk OntwikkelingsPlan gemaakt. Bestel het hier en maak een succes van je seizoen!

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers

Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers!

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Dit is de perfecte krachttraining voor voetballers! Krachttraining is cruciaal voor voetballers om hun prestaties op het veld te verbeteren. Veel voetballers trainen echter als bodybuilders en dat is een…
Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp!

Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp!

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Wil jij prof worden? Belangrijke tip van Jürgen Klopp! Heb jij de droom om profvoetballer te worden? Ongeacht hoe oud je bent, er zijn bepaalde dingen die je moet doen…
Belang van goede conditie voor voetballers

Zo word je een topfitte voetballer

| Algemeen, Conditie | No Comments
Zo word je een topfitte voetballer Om succes te behalen als voetballer moet je topfit zijn. Dat betekent niet alleen een goed uithoudingsvermogen, maar ook het vermogen om in korte…
Scott McTominay groeispurt

Dit is waarom Scott McTominay niet voetbalde tussen zijn 16e en 18e

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Dit is waarom Scott McTominay niet voetbalde tussen zijn 16e en 18e Tegenwoordig is Scott McTominay een belangrijke speler van Manchester United, maar hiervoor heeft hij grote obstakels moeten overwinnen.…

 

 

 

Leave a Reply