Skip to main content
AlgemeenVoeding

Helpt sportdrank om beter te presteren tijdens wedstrijden?

By 12 december 2020No Comments
Sam Beukema sportdrank voor voetballers

Helpt sportdrank om beter te presteren tijdens wedstrijden?


Als voetballer train je de hele week hard om in het weekend vol voor de winst te kunnen gaan. Het is dan ook enorm frustrerend als je vroeg in de wedstrijd te maken krijgt met vermoeidheid. Goede voeding is essentieel, maar ook sportdrank kan een belangrijke rol spelen in het verbeteren van je prestatie. Daarmee kun je net die extra stappen zetten om in de slotfase de winst binnen te slepen!

Energieverbruik tijdens wedstrijden

Wanneer je een zware inspanning levert (zoals een voetbalwedstrijd) maak je gebruik van twee brandstoffen: koolhydraten en vet. Beide zijn als energievoorraad in je lichaam aanwezig, maar de verdeling is niet eerlijk. Maar liefst 97% van de energievoorraad in je lichaam bestaat uit vet en slechts 3% uit koolhydraten.

Voor hele rustige activiteiten haal je energie voornamelijk uit vet (wandelen, bowlen enz.), maar naar mate de inspanning hoger wordt schakelt je lichaam automatisch over naar het verbranden van koolhydraten. Waarom? Koolhydraten hebben een groot voordeel ten opzichte van vet: je kunt ze veel sneller omzetten naar energie.

Het nadeel van koolhydraten

Het nadeel van koolhydraten is dat je er maar weinig van kunt opslaan, want als de ‘voorraad’ is aangevuld wordt het overschot van koolhydraten opgeslagen als vet. Extra veel pasta eten voor de wedstrijd heeft dus niet zoveel zin. Wanneer je een zware wedstrijd speelt kan het er toe leiden dat je ineens te maken krijgt met een energietekort. Je wordt dan vermoeid en bent niet meer in staat om maximaal te presteren.

Sportdrank als oplossing

Sportdrankjes kunnen daarbij helpen. Ze vullen niet alleen de koolhydraten aan, maar zorgen er ook voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Ze bevatten vaak veel suiker en mineralen die je tijdens zware inspanningen goed kunt gebruiken (en dus niet tijdens een school- of rustdag).

Maar hoeveel sportdrank moet je dan drinken als je een wedstrijd hebt? Dat hangt af van hoe zwaar je bent en hoe lang en intensief je sport. Wij raden aan om voor de wedstrijd al een half flesje hypotone of isotone sportdrank te drinken, en de andere helft te bewaren voor in de rust. Drink daarbij voldoende water en je bent klaar om te vlammen!

Klik hier voor een sterk, afgetraind, fit en krachtig lichaam!

 

 

MEER OVER VOEDING:

omega 3 voor voetballers

Dit is waarom voetballers visolie moeten gebruiken

| Algemeen, Voeding | No Comments
Dit is waarom voetballers omega-3 moeten gebruiken Als voetballer met ambitie vraag je elke training en wedstrijd weer het maximale van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam…
Is chocolademelk een goede hersteldrank voor na het trainen?

Is chocolademelk een goede hersteldrank na het trainen?

| Voeding | No Comments
Is chocolademelk een goede hersteldrank na het trainen? 'Klopt het dat chocolademelk een goede hersteldrank is voor na de training of is dit onzin?' Deze vraag hebben we ondertussen zo…
Voorkom kramp als voetballer

Last van kramp tijdens de wedstrijd? Zo voorkom je het!

| Algemeen, Conditie, Voeding | No Comments
Last van kramp tijdens de wedstrijd? Zo voorkom je het! Kramp tijdens een training of wedstrijd is erg vervelend. Naast dat het enorm pijnlijk kan zijn, kan het er ook…
Hoeveel water moet je drinken voor de wedstrijd?

Hoeveel water moet je drinken voor een wedstrijd?

| Algemeen, Voeding | No Comments
Hoeveel water moet je drinken voor een wedstrijd? Als de zomer echt op gang gekomen is betekent dat twee dingen: hittegolven èn de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Trainen…

 

 

Leave a Reply