Skip to main content
Voeding

Is chocolademelk een goede hersteldrank na het trainen?

By 26 oktober 2022No Comments
Is chocolademelk een goede hersteldrank voor na het trainen?

Is chocolademelk een goede hersteldrank na het trainen?


‘Klopt het dat chocolademelk een goede hersteldrank is voor na de training of is dit onzin?’ Deze vraag hebben we ondertussen zo vaak in onze inbox voorbij zien komen, dat het tijd werd voor een onderzoek. De winter is weer in aantocht, dus wie weet combineer jij straks het trainen met een lekkere warme hersteldrank. Lees snel verder!

Wat is een goede hersteldrank?

Voordat we deze vraag goed kunnen beantwoorden moeten we eerst weten waar een goede hersteldrank uit bestaat. Na een voetbaltraining van 1,5 uur is het belangrijk om ongeveer 1 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht binnen te krijgen om de energievoorraad weer aan te vullen. Daarnaast willen we ook het spierherstel in gang zetten en dat bereiken we met 0,3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Voor een optimaal herstel heeft een voetballer die 80 kilo weegt dus 80 gram koolhydraten en 24 gram eiwitten nodig. Dit kun je binnenkrijgen door middel van een normale maaltijd, maar ook door een eiwitshake of.. chocolademelk.

Wat is de voedingswaarde van magere chocolademelk?

Laten we eens kijken naar de voedingswaarde van magere chocolademelk van het bekendste merk in Nederland; Chocomel.

100ml
Energie 203 kJ
Energie 48 kcal
Vetten 1.6 g
Koolhydraten 4.8 g
Suikers 4.6 g
Eiwitten 3.3 g
Zout 0.13 g

Zoals je ziet bevat deze variant van magere chocolademelk veel eiwitten en weinig vet. Er zit redelijk wat suiker in, maar direct na een training is dat niet zo’n probleem. Stel je zou een fles van 500 ml drinken na de training, dan krijg je het volgende binnen:

500ml
Energie 1006 kJ
Energie 240 kcal
Vetten 8 g
Koolhydraten 24 g
Suikers 23 g
Eiwitten 16.5 g
Zout 0.6 g

Met een fles van 500 ml ben je dus al een heel eind op de goede weg, maar krijg je nog niet genoeg koolhydraten en eiwitten binnen. Je moet dus bijna een liter chocolademelk drinken om de juiste voedingswaarden te halen.

Conclusie

We kunnen concluderen dat magere chocolademelk een goede verhouding bevat tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarom is het in principe een goede hersteldrank voor na de training. Vooral als je hebt lopen strijden in de kou vinden wij dat je dit prima kunt doen. De kanttekening die we echter wel willen plaatsen is dat je dan bijna 1 liter moet drinken (afhankelijk van je gewicht) en dat er betere opties beschikbaar zijn als je bezig bent met afvallen.

Ook onderzoekers van de Universiteit van Texas kwamen tot deze conclusie. Zij hebben gekeken naar de effecten op het herstel van zowel chocolademelk als van gewone sportdrank. Uit het onderzoek bleek dat de sporters die chocolademelk dronken meer spiermassa en minder vet hadden, dan de sporters die na een training gewone sportdrank dronken.

Wil jij weten hoe je optimaal kunt herstellen? Bekijk dan HIER ons vernieuwde FoodConcept 2.0!

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Voeding om kramp te voorkomen

Last van kramp? Eet dit!

| Algemeen, Voeding | No Comments
Last van kramp? Eet dit! Heb jij vaak last van kramp? Deze pijnlijke samentrekking van je spieren is een veelvoorkomend probleem bij voetballers. Maar gelukkig kun je dit oplossen met…
Het belang van rustdagen voor voetballers

Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling Door sociale media kun je het idee krijgen dat het goed is om rustdagen over te slaan als je succesvol wilt worden. Deze…
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 35 jaar

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset, Voeding | No Comments
De fitste voetballers boven de 30 jaar Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel…
omega 3 voor voetballers

Dit is waarom voetballers visolie moeten gebruiken

| Algemeen, Voeding | No Comments
Dit is waarom voetballers omega-3 moeten gebruiken Als voetballer met ambitie vraag je elke training en wedstrijd weer het maximale van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam…