Skip to main content
Algemeen

Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers

By 3 november 2023No Comments

Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers


Heb jij de droom om profvoetballer te worden, maar ben je nog niet gescout? Niet getreurd, er is nog hoop. Er zijn namelijk enorm veel spelers die pas na hun 16e gescout zijn door een profclub. In dit artikel beschrijven we vier dingen waar scouts van Bayern München op letten bij het selecteren van jeugdspelers. 

Hoofd-jeugdscouting van Bayern München 

Timon Pauls is hoofd-jeugdscouting van de Duitse topclub Bayern München. Hij heeft de taak om de grootste talenten in Duitsland tussen de 9 en 23 jaar te scouten. Hij heeft hier een model voor bedacht waarbij vier dingen heel belangrijk zijn.

Technische vaardigheid

Als speler van Bayern München speel je vaak op de helft van de tegenstander in kleine ruimtes. Daarom is het belangrijk dat nieuwe aanwinsten beschikken over een goede techniek.

Timon Pauls zegt hierover: “We kijken naar hoe een speler reageert als hij de bal ontvangt. Is zijn eerste aanname goed en blijft hij in balans? We vinden het niet belangrijk dat iemand een goede lange bal kan geven, want dat kun je later nog wel leren. Coördinatie, balans en techniek zijn voor ons doorslaggevend.

Lichamelijke ontwikkeling

Hiermee wordt niet bedoeld dat een jeugdspeler al fysiek compleet moet zijn. Belangrijker is een verwachting van de lichamelijke ontwikkeling. Wordt een speler bijvoorbeeld langer dan 1 meter 60? En heeft iemand de potentie om heel explosief en wendbaar te zijn? Voor elke positie wordt op lichamelijk gebied iets anders gevraagd, maar in het moderne voetbal is elke speler een atleet.

Mentaliteit

Een goede mentaliteit is misschien wel de belangrijkste kwaliteit die een voetballer kan hebben. Er zijn heel veel talentvolle voetballers, maar ze kunnen niet allemaal even goed omgaan met kritiek, tegenslag en concurrentie.

Pauls: “Spelers moeten openstaan voor feedback en elke dag beter willen worden. We kijken hoe ze reageren wanneer ze winnen, maar ook hoe ze zich gedragen na een dikke nederlaag. Is iemand na elke training nog extra werk aan het doen of gaat hij als eerste naar binnen?”  

Klik hier als je een winnaarsmentaliteit wilt krijgen

Snelheid

Snelheid is een van de belangrijkste eigenschappen in het moderne voetbal. Bij Bayern München verwachten ze dat verdedigers lange afstanden kunnen sprinten, terwijl ze bij middenvelders kijken naar startsnelheid. Als aanvaller daarentegen is het belangrijk om een goede versnelling te hebben, zodat je je verdediger kunt passeren. Ben je niet zo snel? Dan moet je aan de bak, want door op de juiste manier te trainen kun je dat verbeteren.

Klik hier voor meer kracht en snelheid

Bron: the PFSA

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers

| Algemeen | No Comments
Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers Heb jij de droom om profvoetballer te worden, maar ben je nog niet gescout? Niet getreurd, er is nog hoop. Er zijn…
Mentale eigenschappen van Ronaldo

Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal

| Algemeen, Mindset | No Comments
Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal Er zijn ontelbaar veel jongens en meisjes met voldoende talent om het profvoetbal te halen. Echter realiseert maar een heel klein…
Mark van Bommel over voetballen in de top

Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet Als je dit leest is de kans groot dat je droomt van een leven als profvoetballer. Misschien droom je zelfs…
Bijzonder verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom Ruim een jaar geleden leek de veelbelovende carrière van Ajax-aanwinst Chuba Akpom bijna voorbij. Nadat hij terugkwam van een verhuurperiode in Griekenland, moest hij…