Skip to main content
AlgemeenMindset

Waarom lezen jou een betere voetballer maakt!

By 2 juni 2021juni 5th, 2021No Comments
Voordeel van lezen voor voetballers

Waarom lezen jou een betere voetballer maakt!


Wist je dat het lezen van boeken kan bijdragen aan je ontwikkeling als voetballer? Waarschijnlijk heb je niet zulke goede ervaringen met het lezen van boeken, doordat je verplicht saaie verhalen moest lezen voor school. Lezen kan echter ook heel leuk en effectief zijn. Lees in dit artikel hoe jij een betere voetballer wordt door boeken.  

Lezen houdt je hersenen in vorm. 

Voetbal speel je niet alleen met je voeten, maar vooral met je hoofd. Tijdens een wedstrijd moet je voortdurend de juiste keuze maken en de omgeving scannen. Je hersenen moeten dus ook in topvorm zijn als je top wilt presteren.

De zenuwcellen in je hersenen hebben het nodig om geactiveerd te worden. Door te lezen activeer en stimuleer je bepaalde hersengebieden waardoor je geprikkeld en uiteindelijk slimmer wordt. Je hersenen groeien dus doordat ze tijdens het lezen moeite moeten doen. Televisie kijken zorgt daarentegen juist voor een afname.

Emoties beter onder controle

Door te lezen leer je beter om te gaan met je emoties. Lezen activeert netwerken in je brein die ook het reguleren van emoties als functie hebben. Hoe meer je die gebieden traint, hoe beter je controle houdt over je emoties en de mate waarin je in de stress schiet. Jonge voetballers zijn vaak nog heel impulsief, maar door veel te lezen gaan ze beter nadenken over wat ze doen.

Sneller beslissingen nemen op het veld.

De verbindingen in je hersenen groeien door tot je 30ste levensjaar. Als je daar een optimale stimulans aan wilt geven, is lezen een geweldig middel. Het is niet zomaar vervangbaar door iets anders, juist omdat lezen een beroep doet op zo veel vaardigheden van je brein. Onderzoek heeft uitgewezen dat lezen zorgt voor een sterkere verbinding tussen visuele informatieverwerking (waar staan mijn medespelers op het veld?) en cognitieve controle (kan ik de juiste keuze maken?). Hoe sterker deze verbinding is, hoe sneller en beter jij kunt beslissen tijdens wedstrijden.

Je leert hoe succesvolle voetballers denken

Door het lezen van boeken over succesvolle voetballers of ondernemers ontdek je de geheimen van hun succes. Iedereen aan de top heeft tegenslagen en moeilijke momenten gehad. In een biografie vertellen ze vaak hoe ze hier mee om zijn gegaan en daar kun jij dus van leren. Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo en Memphis Depay hebben bijvoorbeeld hele interessante boeken over hun carrière geschreven.

Ook kan het heel nuttig zijn om boeken over mindset, krachttraining en voeding te lezen. Deze onderwerpen zijn van cruciaal belang om te slagen als voetballer en kunnen op de lange termijn voor jou een groot verschil maken. Wij raden je aan om van voetbal een studie te maken en zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Dit zal uiteindelijk beloond worden.

Enkele boeken over voetballers die interessant zijn voor jou:

  1. Johan Cruijff
  2. Kylian Mbappe
  3. Lionel Messi
  4. Zinedine Zidane
  5. Abdelhak Nouri
Lees hier alles wat je moet weten over voeding voor voetballers!

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers

| Algemeen | No Comments
Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers Heb jij de droom om profvoetballer te worden, maar ben je nog niet gescout? Niet getreurd, er is nog hoop. Er zijn…
Mentale eigenschappen van Ronaldo

Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal

| Algemeen, Mindset | No Comments
Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal Er zijn ontelbaar veel jongens en meisjes met voldoende talent om het profvoetbal te halen. Echter realiseert maar een heel klein…
Mark van Bommel over voetballen in de top

Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet Als je dit leest is de kans groot dat je droomt van een leven als profvoetballer. Misschien droom je zelfs…
Bijzonder verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom Ruim een jaar geleden leek de veelbelovende carrière van Ajax-aanwinst Chuba Akpom bijna voorbij. Nadat hij terugkwam van een verhuurperiode in Griekenland, moest hij…