Skip to main content
AlgemeenConditie

Zo begin jij weer fit aan het nieuwe voetbalseizoen!

By 4 augustus 2021maart 7th, 2023No Comments
Romelu Lukaku werkt aan zijn fitheid in de voorbereiding

Zo begin jij weer fit aan het nieuwe voetbalseizoen!


Wil je na een heerlijke vakantie weer topfit beginnen aan het nieuwe voetbalseizoen? Het is altijd goed om de fysieke en mentale batterijen even op te laden. Toch maken veel voetballers de fout dat ze daarna te enthousiast beginnen met trainen. Voorkom vervelende blessures met de tips in dit artikel.

Bepaal je doelen

Het begin van een nieuw voetbalseizoen is altijd het perfecte moment om even na te denken over jouw doelen. Wat wil je de komende 10 maanden bereiken? Het is belangrijk om dit concreet en duidelijk op te schrijven, want het zorgt voor extra motivatie en focus. Voetballers die hun doelen nauwkeurig opschrijven behalen ze ook bijna in 90% van de gevallen! Heb je hier hulp bij nodig of wil je het maximale eruit halen? Check dan ons Persoonlijk OntwikkelingsPlan.

Zorg voor goede voeding en slaap 

Waarschijnlijk heb je tijdens je vakantie heel onregelmatig geslapen en gegeten. Dat is ook logisch en moet je dan zeker doen. Als je fit aan het nieuwe seizoen wilt beginnen is het belangrijk om een goed fundament te hebben op het gebied van voeding en slaap. Ontbijt op een vast tijdstip en zorg voor vaste eetmomenten gedurende de dag. Leg de focus op eiwitrijk eten (kip, tonijn, melk, kwark) en vermijd onnodige suikers.

Zorg daarnaast dat je minstens 6 dagen per week 8-9 uur per nacht slaapt. Door dit te doen geef je jouw lichaam de energie die nodig is om fit en sterk te worden.

Bouw je trainingen rustig op

Loop niet te hard van stapel door meteen 6 keer per week te gaan trainen. Na een vakantie heeft je lichaam altijd even tijd nodig om op gang te komen. Begin de eerste week met hardlopen (bijvoorbeeld 5 kilometer) en coretraining. Doe dit ongeveer 2-3 keer per week (afhankelijk van je fitheid) en verhoog geleidelijk de intensiteit. Intervaltrainingen zijn een echte aanrader voor voetballers. Klik hier om ons eerdere artikel te lezen over een perfecte intervaltraining.  

Het is belangrijk dat je in deze periode goed naar je lichaam luistert. Je wilt niet met een blessure aan het nieuwe seizoen beginnen, dus ga niet over (pijn)grenzen heen. In de meeste gevallen heb je tijd genoeg tot de eerste wedstrijden en daarom is het belangrijk om niet te forceren.

Raak weer bevriend met de bal

Na een vakantie kan je balgevoel soms ver te zoeken zijn. Zorg daarom dat je elke (hardloop/interval)training begint met hooghouden en een beetje dribbelen. Dit is een perfecte warming-up voor het conditionele werk en zorgt ervoor dat je weer bevriend raakt met de bal. Misschien heb je zelfs wel een muur of pleintje in de buurt waar je wat ballen met beide benen kunt trappen. Daarnaast zijn spelletjes als straatvoetbal en voetvolley perfect voor de vakantie. Plezier combineren met fitheid kan wel degelijk!

 

MEER VAN DIT SOORT BERICHTEN:

Hoe het wegvallen van de topsportcultuur Ajax in de problemen brengt

| Algemeen, Krachttraining, Mindset | No Comments
Hoe het wegvallen van de topsportcultuur Ajax in de problemen brengt De Eredivisie werd de afgelopen jaren gedomineerd door Ajax. Onder leiding van Marc Overmars en Erik ten Hag behaalde…
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 35 jaar

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset, Voeding | No Comments
De fitste voetballers boven de 30 jaar Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel…
Zomerstop conditie trainen

Hoe begin je fit aan het nieuwe voetbalseizoen?

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset | No Comments
Hoe begin je fit aan het nieuwe voetbalseizoen? Na een lang voetbalseizoen is het altijd even lekker om zomerstop te hebben. Tegelijkertijd is dit ook het perfecte moment om een…
Verbeter je conditie met deze interval-oefening

Verbeter je conditie met deze interval-oefening

| Algemeen, Conditie, Krachttraining | No Comments
Verbeter je conditie met deze interval-oefening Als voetballer is het belangrijk om een goede conditie te hebben, zodat je 90 minuten op volle kracht kunt blijven spelen. Een van de…