Skip to main content
AlgemeenConditie

Ijzersterke conditie: intervaltraining voor voetballers

By 13 juli 2020maart 7th, 2023No Comments
Ijzersterke conditie van Muller

Ijzersterke conditie: intervaltraining voor voetballers


Intervaltraining is (naast gezonde voeding) een van de redenen waarom elke topvoetballer tegenwoordig over een ijzersterke conditie beschikt. Als je dit leest wil je het maximale uit jezelf halen en dus waarschijnlijk ook een betere conditie ontwikkelen. De meeste voetbaltrainers adviseren dan een duurloop van een bepaalde afstand. In dit artikel vertellen wij waarom dat zonde van je tijd (en energie) is.

Conditie van profvoetballers

De gemiddelde afstand die een profvoetballer aflegt tijdens een wedstrijd ligt rond de 12 kilometer. Die afstand wordt niet constant op hetzelfde tempo gelopen, maar bestaat onder meer uit ruim 200 sprints en momenten van wandelen. Dit komt mede door de vele omschakelmomenten die steeds vaker voorkomen. In Engeland en Duitsland liggen deze getallen daarom nog hoger!

Duurloop versus voetbalwedstrijd

Om fit te blijven adviseren trainers vaak om een duurloop van een bepaalde afstand te doen. Nu je echter weet dat een voetbalwedstrijd totaal anders is dan een duurloop, begrijp je ook dat het weinig zin heeft om in hetzelfde tempo te gaan hardlopen. Voetbal bestaat uit korte en explosieve sprints in meerdere richtingen, gevolgd door een relatieve rustperiode waarbij vaak gewandeld wordt. Dit is een totaal ander onderdeel van conditie dan een half uur op hetzelfde tempo en in dezelfde richting lopen.

“Een duurloop heeft echter lang niet zoveel effect als een intervalloop, want bij voetbal loop je ook niet 90 minuten in hetzelfde tempo”

Als je vaker onze artikelen leest zul je weten dat wij voorstander zijn van sportspecifiek trainen. Oftewel, trainen als een voetballer. Dus als jij tijdens wedstrijden wilt beschikken over een betere conditie, raden wij je aan om intervaltraining te gaan doen. Kort gezegd bestaat een intervaltraining uit het voortdurend wisselen van je looptempo. Sprinten, wandelen en joggen komen allemaal aan bod.

Liverpool FC hecht enorm veel waarde aan voetbalspecifieke conditie

Jurgen Klopp stelt op conditioneel gebied enorm hoge eisen van zijn spelers bij Liverpool. (Bron: Instagram)

De voordelen van intervaltraining voor voetballers

 • Opbouw van spiermassa
 • Hoger verbruik van calorieën (en dus vet)
 • Je conditie verbetert vele malen sneller in vergelijking met duurlopen
 • Eerder in de verzuring
 • Toename in snelheid

Hieronder zie je een voorbeeld van een voetbalspecifieke conditietraining die gebruikt wordt bij de profs. Dit herhaal je 10 tot 15 keer. Zorg dat je goed warm bent voordat je begint en loop bij voorkeur op een zachte ondergrond.

 1. 10 seconden sprinten
 2. 30 seconden joggen
 3. 10 seconden sprinten
 4. 30 seconden joggen
 5. 1 minuut wandelen
 6. Herhaal

Wanneer jij niet in staat bent om 90 minuten lang gas te geven, zal de trainer jou veel vaker wisselen. Zorg dat je dus ook in de tweede helft nog fit genoeg bent om goed te kunnen presteren.  Voeding speelt daarin ook een hele grote rol.

Wil jij in staat zijn om 90 minuten gas te kunnen geven?

 

MEEST RECENTE ARTIKELEN:

De drie grootste frustraties voor voetballers

De drie grootste frustraties voor voetballers (en oplossing)

| Algemeen, Mindset | No Comments
De drie grootste frustraties voor voetballers (en oplossing) Herken je dat frustrerende gevoel als het even niet lekker loopt? Als ambitieuze amateurvoetballer beleef je een opwindende, maar soms uitdagende reis…
deze obstakels overwon Ronaldo op hele jonge leeftijd

Onder deze bizarre omstandigheden groeide Ronaldo op

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Onder deze bizarre omstandigheden groeide Ronaldo op Heb jij het weleens moeilijk of het gevoel dat een carrière als profvoetballer onmogelijk is? Na het lezen van dit verhaal weet je…
Het belangrijkste advies van Sir Alex Ferguson

Dit is het belangrijkste advies dat Sir Alex Ferguson aan jonge spelers geeft

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is het belangrijkste advies dat Sir Alex Ferguson aan jonge spelers geeft Twijfel jij weleens aan de adviezen van een trainer of medespeler? Dat is volkomen logisch. Zou je…
Het belang van rustdagen voor voetballers

Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling Door sociale media kun je het idee krijgen dat het goed is om rustdagen over te slaan als je succesvol wilt worden. Deze…

 

Leave a Reply