Skip to main content
AlgemeenConditie

Ijzersterke conditie: intervaltraining voor voetballers

By 13 juli 2020mei 7th, 2024No Comments
Ijzersterke conditie van Muller

Ijzersterke conditie: intervaltraining voor voetballers


Intervaltraining is een van de redenen waarom elke topvoetballer tegenwoordig over een ijzersterke conditie beschikt. Als je dit leest wil je het maximale uit jezelf halen en dus waarschijnlijk ook een betere conditie ontwikkelen. De meeste voetbaltrainers adviseren dan een duurloop van een bepaalde afstand. In dit artikel vertellen wij waarom dat zonde van je tijd (en energie) is.

Conditie van profvoetballers

Weet jij hoeveel kilometer een profvoetballer loopt tijdens een wedstrijd? De gemiddelde afstand ligt rond de 12 kilometer. Die afstand wordt niet constant op hetzelfde tempo gelopen, maar bestaat onder meer uit ruim 200 sprints en momenten van wandelen.

Het voetbal wordt steeds intensiever en het omschakelen wordt belangrijker. In Engeland en Duitsland liggen deze getallen daarom nog hoger.

Duurloop versus voetbalwedstrijd

Om fit te blijven adviseren trainers vaak om een duurloop van een bepaalde afstand te doen. Nu je echter weet dat een voetbalwedstrijd totaal anders is dan een duurloop, begrijp je ook dat het weinig zin heeft om in hetzelfde tempo te gaan hardlopen.

Voetbal bestaat uit korte en explosieve sprints in meerdere richtingen, gevolgd door ‘rustige’ momenten waarbij vaak gewandeld wordt. Dit is een totaal ander onderdeel van conditie dan een half uur op hetzelfde tempo en in dezelfde richting lopen.

“Een duurloop heeft echter lang niet zoveel effect als een intervalloop, want bij voetbal loop je ook niet 90 minuten in hetzelfde tempo”

Als je vaker onze artikelen leest zul je weten dat wij voorstander zijn van sportspecifiek trainen. Oftewel, trainen als een voetballer. Dus als jij tijdens wedstrijden wilt beschikken over een betere conditie, raden wij je aan om intervaltraining te gaan doen.

De voordelen van intervaltraining voor voetballers

Een intervaltraining bestaat uit het voortdurend wisselen van je looptempo. Sprinten, wandelen en joggen komen allemaal aan bod. Dit heeft veel voordelen ten opzichte van een duurloop.

  • Opbouw van spiermassa
  • Hoger verbruik van calorieën (en dus vet)
  • Je conditie verbetert vele malen sneller in vergelijking met duurlopen
  • Eerder in de verzuring
  • Toename in snelheid

Voorbeeld van interval-oefening

Hieronder zie je een voorbeeld van een voetbalspecifieke conditietraining die gebruikt wordt bij de profs. Dit herhaal je 10 tot 15 keer. Zorg dat je goed warm bent voordat je begint en loop bij voorkeur op een zachte ondergrond.

> 10 seconden sprinten
> 30 seconden joggen
> 10 seconden sprinten
> 30 seconden joggen
> 1 minuut wandelen
> Herhaal

Wanneer jij niet in staat bent om 90 minuten lang gas te geven, zal de trainer jou veel vaker wisselen. Zorg dat je dus ook in de tweede helft nog fit genoeg bent om goed te kunnen presteren.  Voeding speelt daarin ook een hele grote rol.

Wil jij echt topfit worden? Klik dan hier

 

LEES MEER OVER CONDITIE:

Zo blijf je als voetballer fit tijdens de zomerstop

Zo blijf je als voetballer fit tijdens de zomerstop

| Algemeen, Conditie | No Comments
Zo blijf je als voetballer fit tijdens de zomerstop Hoe blijf je fit tijdens de zomerstop? Na een lang seizoen vol voetbal is vakantie altijd even lekker, maar je wilt…
Belang van goede conditie voor voetballers

Zo word je een topfitte voetballer

| Algemeen, Conditie | No Comments
Zo word je een topfitte voetballer Om succes te behalen als voetballer moet je topfit zijn. Dat betekent niet alleen een goed uithoudingsvermogen, maar ook het vermogen om in korte…
Hoe herstel je optimaal na een zware sprint of loopvorm?

In welke houding herstel je optimaal na een zware sprint?

| Algemeen, Conditie | No Comments
In welke houding herstel je optimaal na een zware sprint? Herken je dit? Na een zware sprint of loopvorm is je hartslag erg hoog en is het moeilijker om goed…
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 35 jaar

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset, Voeding | No Comments
De fitste voetballers boven de 30 jaar Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel…

 

Leave a Reply