Skip to main content
Algemeen

Welke effecten heeft het trainen in zand?

By 8 mei 2020juni 2nd, 2020No Comments
trainen in zand voetballers

De voordelen van trainen in het zand voor voetballers.

Deze producten maken jou succesvol!


Weet jij wat de voordelen zijn voor voetballers die trainen in het zand?  Naast dat het een leuke en uitdagende manier is om een betere voetballer te worden, hebben zandtrainingen enorm veel voordelen. Het is eigenlijk een perfect voorbeeld van sportspecifieke krachttraining. Het is niet voor niks dat topspelers als Gareth Bale en Neymar vaak een sessie in het zand doen.

Hieronder hebben we de 5 voordelen op een rijtje gezet.

 1. Toename in snelheid en explosiviteit.

  Het trainen in zand zorgt voor een toename in bewegingssnelheid en explosieve kracht. Dat komt door de vergrote weerstand die zand als ondergrond heeft. Eenmaal op het veld zul je veel makkelijker kunnen bewegen.

 2. Verhoogd energieverbruik 25-50%.

  Vanwege de extra weerstand gaat trainen in het zand ook gepaard met een verhoogd energieverbruik. Deze ligt ruim 25% hoger, dan bij eenzelfde soort training op gras. Wanneer het gaat om een conditionele training, kan dit percentage zelfs oplopen tot maar liefst 50%. Laat die sixpack maar komen!

 3. Toenemende stabiliteit van enkels, knieën, heupen en core.

  Doordat zand erg instabiel is tijdens het bewegen, worden de spieren die verantwoordelijk zijn voor je stabiliteit enorm uitgedaagd. Denk dan aan de enkels, knieën, heupen en core. Voortdurend worden deze spieren uitgedaagd om adequaat te reageren op de instabiele ondergrond en het lichaamsevenwicht te bewaren. Het resultaat is dat je je zekerder gaat voelen bij bewegen en meer vertrouwen ontwikkelt als je straks weer gaat voetballen op het veld.

 4. Minder spierstijfheid en belasting van gewrichten.

  De demping van zacht zand is vier keer zo groot als de demping van gras. Dit betekent dat de belasting van de gewrichten en de spieren veel lager is. Dit leidt tot minder spierstijfheid na afloop van de training. Ook het risico op letsels is lager.

 5. Verbetering van coördinatie en motorisch geheugen.

  Oefenen van éénzelfde sportspecifieke beweging op verschillende ondergronden zorgt ervoor dat deze beweging beter wordt opgeslagen in het motorische geheugen van de hersenen. Je leert jezelf als het ware om een beweging uit te voeren onder totaal andere omstandigheden. Dit is niet perse bevorderlijk voor je techniek, maar wel voor je brein en coördinatie.

Ga dus op zoek naar zand en profiteer van deze voordelen. Doe dit echter wel als variatie op je veldtrainingen, anders zal je balgevoel en techniek afnemen.

 

BRON: ACTIVPREVENTION

 

Volg ons op Instagram en ontvang dagelijks waardevolle tips en motivatie!

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers

| Algemeen | No Comments
Vier dingen waar scouts op letten bij jeugdspelers Heb jij de droom om profvoetballer te worden, maar ben je nog niet gescout? Niet getreurd, er is nog hoop. Er zijn…
Mentale eigenschappen van Ronaldo

Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal

| Algemeen, Mindset | No Comments
Deze mentale eigenschappen heb jij nodig voor het profvoetbal Er zijn ontelbaar veel jongens en meisjes met voldoende talent om het profvoetbal te halen. Echter realiseert maar een heel klein…
Mark van Bommel over voetballen in de top

Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is hoe het leven van een topvoetballer eruit ziet Als je dit leest is de kans groot dat je droomt van een leven als profvoetballer. Misschien droom je zelfs…
Bijzonder verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom Ruim een jaar geleden leek de veelbelovende carrière van Ajax-aanwinst Chuba Akpom bijna voorbij. Nadat hij terugkwam van een verhuurperiode in Griekenland, moest hij…