Skip to main content
Algemeen

Welke effecten heeft het trainen in zand?

By 8 mei 2020juni 2nd, 2020No Comments
trainen in zand voetballers

De voordelen van trainen in het zand voor voetballers.

Deze producten maken jou succesvol!


Weet jij wat de voordelen zijn voor voetballers die trainen in het zand?  Naast dat het een leuke en uitdagende manier is om een betere voetballer te worden, hebben zandtrainingen enorm veel voordelen. Het is eigenlijk een perfect voorbeeld van sportspecifieke krachttraining. Het is niet voor niks dat topspelers als Gareth Bale en Neymar vaak een sessie in het zand doen.

Hieronder hebben we de 5 voordelen op een rijtje gezet.

 1. Toename in snelheid en explosiviteit.

  Het trainen in zand zorgt voor een toename in bewegingssnelheid en explosieve kracht. Dat komt door de vergrote weerstand die zand als ondergrond heeft. Eenmaal op het veld zul je veel makkelijker kunnen bewegen.

 2. Verhoogd energieverbruik 25-50%.

  Vanwege de extra weerstand gaat trainen in het zand ook gepaard met een verhoogd energieverbruik. Deze ligt ruim 25% hoger, dan bij eenzelfde soort training op gras. Wanneer het gaat om een conditionele training, kan dit percentage zelfs oplopen tot maar liefst 50%. Laat die sixpack maar komen!

 3. Toenemende stabiliteit van enkels, knieën, heupen en core.

  Doordat zand erg instabiel is tijdens het bewegen, worden de spieren die verantwoordelijk zijn voor je stabiliteit enorm uitgedaagd. Denk dan aan de enkels, knieën, heupen en core. Voortdurend worden deze spieren uitgedaagd om adequaat te reageren op de instabiele ondergrond en het lichaamsevenwicht te bewaren. Het resultaat is dat je je zekerder gaat voelen bij bewegen en meer vertrouwen ontwikkelt als je straks weer gaat voetballen op het veld.

 4. Minder spierstijfheid en belasting van gewrichten.

  De demping van zacht zand is vier keer zo groot als de demping van gras. Dit betekent dat de belasting van de gewrichten en de spieren veel lager is. Dit leidt tot minder spierstijfheid na afloop van de training. Ook het risico op letsels is lager.

 5. Verbetering van coördinatie en motorisch geheugen.

  Oefenen van éénzelfde sportspecifieke beweging op verschillende ondergronden zorgt ervoor dat deze beweging beter wordt opgeslagen in het motorische geheugen van de hersenen. Je leert jezelf als het ware om een beweging uit te voeren onder totaal andere omstandigheden. Dit is niet perse bevorderlijk voor je techniek, maar wel voor je brein en coördinatie.

Ga dus op zoek naar zand en profiteer van deze voordelen. Doe dit echter wel als variatie op je veldtrainingen, anders zal je balgevoel en techniek afnemen.

 

BRON: ACTIVPREVENTION

 

Volg ons op Instagram en ontvang dagelijks waardevolle tips en motivatie!

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining?

| Algemeen, Krachttraining | No Comments
Op welke leeftijd kun je beginnen met krachttraining? Voor kinderen die dromen van een leven als profvoetballer is het belangrijk om op tijd te beginnen met krachttraining. In principe geldt…
Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje

Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
Van vakantie naar winnen EK: Het Deense sprookje De finale van het EK 2024 staat bijna voor de deur en dat zorgt altijd voor mooie verhalen. In 1992 beleefde het…
Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?

Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining?

| Algemeen | No Comments
Helpen ijsbaden bij het herstel na een zware voetbaltraining? Veel voetballers zweren bij ijsbaden als een manier om sneller te herstellen. Na een intensieve voetbaltraining voelen je spieren vaak zwaar…
De weg van Weghorst: Willen is kunnen

De weg van Weghorst: Willen is kunnen

| Algemeen, MotivatieMaandag | No Comments
De weg van Weghorst: Willen is kunnen Wout Weghorst maakt op het EK in Duitsland veel indruk met zijn passie en doorzettingsvermogen. In de wereld van het profvoetbal is het…