Skip to main content
AlgemeenConditieVoeding

De voordelen van cafeïne voor voetballers

By 23 maart 2021maart 7th, 2023No Comments
De voordelen van cafeïne voor voetballers

De voordelen van cafeïne voor voetballers


Cafeïne heeft enorm veel voordelen voor voetballers. De kans is groot dat je een liefhebber bent van een kopje koffie op z’n tijd.  Dit gebeurt door middel van pillen, vloeistoffen, kauwgum of door gewoon een ouderwets kopje koffie te drinken.’Het zwarte goud’ is niet alleen lekker, maar ook zeer gunstig voor je prestaties!  Cafeïne wordt in de sportwereld niet voor niks ook wel ‘legale doping’ genoemd.

Bewezen voordelen

Cafeïne zorgt voor verminderde vermoeidheid, betere concentratie en onderdrukking van pijn. Daarnaast kan er met grote zekerheid gezegd worden dat cafeïne een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Ook is het heel waarschijnlijk (niet 100% bewezen) dat je tijdelijk krachtiger bent in je bovenlichaam en dat je hoger kunt springen.

Klinkt het als te mooi om waar te zijn? Het wordt nog mooier. Bij een onderzoek naar cafeïnegebruik onder voetballers is gebleken dat de nauwkeurigheid van de passing tijdens de wedstrijd toeneemt.

In het profvoetbal wordt het ook veel gebruikt voor avondwedstrijden. Door de spanning en het late tijdstip van de wedstrijd kan het voorkomen dat de concentratie wat afneemt en dat het lichaam in een minder actieve staat komt. Cafeïne is voor velen dan de oplossing.

“Tim neemt twee pillen voor elke wedstrijd van FC Midtjylland, en zegt dat ongeveer een derde van de selectie cafeïne gebruikt. Bart Vriends gebruikt ook cafeïne bij Sparta; Wout Brama deed het al bij FC Twente, en net als Willem Janssen nu ook bij Utrecht. De helft van de spelers van FC Utrecht neemt de pillen, zegt clubarts en volgens hem is het gebruik ervan vrij algemeen in het voetbal.

Een Ajax-woordvoerder zegt dat enkele spelers van Ajax ‘af en toe’ gebruikmaken van cafeïnepillen. De teamarts van het Nederlands elftal, Edwin Goedhart, laat weten pillen uit te delen aan enkele spelers. Ook enkele PSV’ers nemen de cafeïnepillen.”

– Michiel de Hoog (De Correspondent)

voordelen van cafeïne voor voetballers

De voordelen van cafeïne voor voetballers

Dosering

Hoeveel moet je dan innemen? Wij raden aan om te gaan voor een dosis van 3-6 mg per kg lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilo komt dat neer op 2 tot 3 koppen koffie . Dit neem je 30-60 minuten voor begin van je training/wedstrijd in. Op deze manier profiteer je als voetballer optimaal van de positieve effecten zonder bijwerkingen. Het is belangrijk om dit eerst te testen voor een training. Iedere voetballer reageert namelijk anders op cafeïne.

Zet het koffieapparaat maar alvast aan en geniet nu extra van je koffie! Wil jij profiteren van nog meer voordelen? Klik dan hier!

 

 

 


MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Voeding om kramp te voorkomen

Last van kramp? Eet dit!

| Algemeen, Voeding | No Comments
Last van kramp? Eet dit! Heb jij vaak last van kramp? Deze pijnlijke samentrekking van je spieren is een veelvoorkomend probleem bij voetballers. Maar gelukkig kun je dit oplossen met…
Het belang van rustdagen voor voetballers

Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling Door sociale media kun je het idee krijgen dat het goed is om rustdagen over te slaan als je succesvol wilt worden. Deze…
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 35 jaar

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset, Voeding | No Comments
De fitste voetballers boven de 30 jaar Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel…
omega 3 voor voetballers

Dit is waarom voetballers visolie moeten gebruiken

| Algemeen, Voeding | No Comments
Dit is waarom voetballers omega-3 moeten gebruiken Als voetballer met ambitie vraag je elke training en wedstrijd weer het maximale van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam…