Skip to main content
AlgemeenMindset

Last van wedstrijdspanning? Doe dit!

By 26 januari 2023No Comments
Memphis mentaal sterk

Last van wedstrijdspanning? Doe dit!


Elke voetballer heeft weleens last (gehad) van wedstrijdspanning. De spanning kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals de druk om te winnen, de angst om te falen, of de druk om de verwachtingen van anderen te overtreffen. Sommige voetballers zijn gevoeliger voor spanning dan andere. In dit artikel hebben we vijf tips zodat je goed kunt omgaan met wedstrijdspanning.

Ademhaling

Probeer te ontspannen door middel van een ademhalingsoefening. Wanneer je stress ervaart ga je sneller ademenen waardoor je hartslag ook stijgt. Door diep adem te halen en te ontspannen, kun je de spanning in je lichaam verminderen.

Probeer bijvoorbeeld een 4-7-8 ademhalingsoefening. Hierbij haal je 4 seconden diep adem, houdt je de adem 7 seconden vast en blaas je 8 seconden lang uit. Dit kan helpen om je hart te kalmeren en je te concentreren op het moment.

Visualisatie

Neem in de avond voor de wedstrijddag even de tijd om te visualiseren. Zie jezelf succesvol presteren tijdens de wedstrijd. Hierdoor versterk je je zelfvertrouwen en vermindert je spanning. Probeer je te concentreren op hoe het voelt om te presteren en hoe je je voetbalhandelingen uitvoert. Zie voor je hoe je een geweldige pass of voorzet geeft. Dit kan helpen om je te concentreren op de wedstrijd en niet op de spanning.

Lees hier hoe je visualiseert zoals Lewandowski

Planning

Maak een plan voor de wedstrijddag en volg dat plan. Dit kan helpen om je gedachten op de wedstrijd gericht te houden en de spanning te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan dingen als het tijdstip waarop je opstaat, eet, en arriveert op de club. Dit geeft je vastigheid en het gevoel van controle. Dat is ook de reden waarom zoveel voetballers bijgelovig zijn.

Accepteer spanning

Accepteer dat spanning een normaal onderdeel is van prestaties en dat het je kan helpen om beter te presteren. Spanning kan je helpen om gefocust te blijven en alert te zijn tijdens de wedstrijd. Zelfs de beste spelers van de wereld zijn gespannen voor wedstrijden, dus het is heel normaal. Wanneer je spanning niet accepteert en het probeert weg te drukken, zal het alleen maar erger worden. Zie spanning als enthousiasme.

Focus op je taak

Probeer je te concentreren op de taken die je moet uitvoeren tijdens de wedstrijd, in plaats van te denken aan de mogelijke uitkomst. Dit kan helpen om je te concentreren op het moment en niet op de spanning. Op de uiteindelijk uitslag heb je maar een klein beetje invloed, op het uitvoeren van jouw taken heb je 100% invloed. Dus focus op je eigen taken. Als al jouw teamgenoten dat ook doen is de kans het grootst dat je wint.

Binnenkort verschijnt ons nieuwe e-book over een succesvolle mindset, met daarin allerlei tips en voorbeelden om mentaal ijzersterk te worden. Hou onze instagram en website goed in de gaten!

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Voetballen tijdens de Ramadan: 5 tips voor succes

Voetballen tijdens de Ramadan: 5 tips voor succes

| Algemeen, Mindset | No Comments
Voetballen tijdens de Ramadan: 5 tips voor succes De Ramadan is weer begonnen en voor veel voetballers kan het balanceren van vasten en voetballen een uitdaging zijn. Met de juiste…
De drie grootste frustraties voor voetballers

De drie grootste frustraties voor voetballers (en oplossing)

| Algemeen, Mindset | No Comments
De drie grootste frustraties voor voetballers (en oplossing) Herken je dat frustrerende gevoel als het even niet lekker loopt? Als ambitieuze amateurvoetballer beleef je een opwindende, maar soms uitdagende reis…
Het belangrijkste advies van Sir Alex Ferguson

Dit is het belangrijkste advies dat Sir Alex Ferguson aan jonge spelers geeft

| Algemeen, Mindset | No Comments
Dit is het belangrijkste advies dat Sir Alex Ferguson aan jonge spelers geeft Twijfel jij weleens aan de adviezen van een trainer of medespeler? Dat is volkomen logisch. Zou je…

Hoe het wegvallen van de topsportcultuur Ajax in de problemen brengt

| Algemeen, Krachttraining, Mindset | No Comments
Hoe het wegvallen van de topsportcultuur Ajax in de problemen brengt De Eredivisie werd de afgelopen jaren gedomineerd door Ajax. Onder leiding van Marc Overmars en Erik ten Hag behaalde…