Skip to main content
AlgemeenMindset

Last van wedstrijdspanning? Doe dit!

By 26 januari 2023No Comments
Memphis mentaal sterk

Last van wedstrijdspanning? Doe dit!


Elke voetballer heeft weleens last (gehad) van wedstrijdspanning. De spanning kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals de druk om te winnen, de angst om te falen, of de druk om de verwachtingen van anderen te overtreffen. Sommige voetballers zijn gevoeliger voor spanning dan andere. In dit artikel hebben we vijf tips zodat je goed kunt omgaan met wedstrijdspanning.

Ademhaling

Probeer te ontspannen door middel van een ademhalingsoefening. Wanneer je stress ervaart ga je sneller ademenen waardoor je hartslag ook stijgt. Door diep adem te halen en te ontspannen, kun je de spanning in je lichaam verminderen.

Probeer bijvoorbeeld een 4-7-8 ademhalingsoefening. Hierbij haal je 4 seconden diep adem, houdt je de adem 7 seconden vast en blaas je 8 seconden lang uit. Dit kan helpen om je hart te kalmeren en je te concentreren op het moment.

Visualisatie

Neem in de avond voor de wedstrijddag even de tijd om te visualiseren. Zie jezelf succesvol presteren tijdens de wedstrijd. Hierdoor versterk je je zelfvertrouwen en vermindert je spanning. Probeer je te concentreren op hoe het voelt om te presteren en hoe je je voetbalhandelingen uitvoert. Zie voor je hoe je een geweldige pass of voorzet geeft. Dit kan helpen om je te concentreren op de wedstrijd en niet op de spanning.

Lees hier hoe je visualiseert zoals Lewandowski

Planning

Maak een plan voor de wedstrijddag en volg dat plan. Dit kan helpen om je gedachten op de wedstrijd gericht te houden en de spanning te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan dingen als het tijdstip waarop je opstaat, eet, en arriveert op de club. Dit geeft je vastigheid en het gevoel van controle. Dat is ook de reden waarom zoveel voetballers bijgelovig zijn.

Accepteer spanning

Accepteer dat spanning een normaal onderdeel is van prestaties en dat het je kan helpen om beter te presteren. Spanning kan je helpen om gefocust te blijven en alert te zijn tijdens de wedstrijd. Zelfs de beste spelers van de wereld zijn gespannen voor wedstrijden, dus het is heel normaal. Wanneer je spanning niet accepteert en het probeert weg te drukken, zal het alleen maar erger worden. Zie spanning als enthousiasme.

Focus op je taak

Probeer je te concentreren op de taken die je moet uitvoeren tijdens de wedstrijd, in plaats van te denken aan de mogelijke uitkomst. Dit kan helpen om je te concentreren op het moment en niet op de spanning. Op de uiteindelijk uitslag heb je maar een klein beetje invloed, op het uitvoeren van jouw taken heb je 100% invloed. Dus focus op je eigen taken. Als al jouw teamgenoten dat ook doen is de kans het grootst dat je wint.

Binnenkort verschijnt ons nieuwe e-book over een succesvolle mindset, met daarin allerlei tips en voorbeelden om mentaal ijzersterk te worden. Hou onze instagram en website goed in de gaten!

 

MEEST GELEZEN BERICHTEN:

Bijzonder verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Het bijzondere verhaal van Ajax-aanwinst Akpom Ruim een jaar geleden leek de veelbelovende carrière van Ajax-aanwinst Chuba Akpom bijna voorbij. Nadat hij terugkwam van een verhuurperiode in Griekenland, moest hij…
Zomerstop conditie trainen

Hoe begin je fit aan het nieuwe voetbalseizoen?

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset | No Comments
Hoe begin je fit aan het nieuwe voetbalseizoen? Na een lang voetbalseizoen is het altijd even lekker om zomerstop te hebben. Tegelijkertijd is dit ook het perfecte moment om een…
Zo word jij op late leeftijd alsnog profvoetballer

Zo word jij op late leeftijd alsnog profvoetballer

| Algemeen, Mindset, MotivatieMaandag | No Comments
Zo word jij op late leeftijd alsnog profvoetballer Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds…
Druk van ouders bij voetbal

Hoe ga je om met druk van je ouders?

| Algemeen, Mindset | No Comments
Hoe ga je om met druk van je ouders? Als je op jonge leeftijd talentvoller bent dan je leeftijdsgenoten droom je van het eerste elftal, voetballen bij een betere club…