Skip to main content
AlgemeenConditieVoeding

Last van kramp tijdens de wedstrijd? Zo voorkom je het!

By 5 augustus 2022maart 7th, 2023No Comments
Voorkom kramp als voetballer

Last van kramp tijdens de wedstrijd? Zo voorkom je het!


Kramp tijdens een training of wedstrijd is erg vervelend. Naast dat het enorm pijnlijk kan zijn, kan het er ook voor zorgen dat je een tijdje ‘buitenspel’ komt te staan. Voor veel amateurvoetballers is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen en dan is het extra belangrijk om kramp te voorkomen. In dit artikel hebben we vier voorzorgsmaatregelen die kunnen helpen om kramp te voorkomen.

Wat is kramp?

Een spierkramp is een hevig pijnlijke en spontane samentrekking van een spier of spiergroep. Misschien dat je het wel eens tijdens een wedstrijd hebt gehad of na een zware inspanning. Er is veel onderzoek naar gedaan, maar een echte duidelijke oorzaak hebben onderzoekers niet kunnen vinden. Bij voetballers vindt kramp vaak plaats in de kuiten of hamstrings.

Tip 1: Drink veel water

Je lichaam bestaat grotendeels uit water en wanneer je een wedstrijd speelt of traint op hoge intensiteit verlies je veel vocht. Je lichaam gaat door het vochtverlies minder goed functioneren en de inspanning zal daardoor steeds zwaarder voelen. Wie dan niet voldoende drinkt, verhoogt de kans op kramp. Om te checken of jij voldoende drinkt, klik dan op het artikel hieronder.

Artikel: Hoeveel water moet je drinken voor een wedstrijd?

Tip 2: Doe een goede warming-up

Zorg ervoor dat je spieren goed geactiveerd zijn voordat je aan de training of wedstrijd begint. Het lichaam heeft altijd even tijd nodig om op gang te komen en in de prestatie-modus te geraken. Fietsen, foamrollen en dynamisch stretchen horen bij een goede pre-activatie.

4 tips om kramp als voetballer te voorkomen

Instagram @VoetbalOntwikkeling

Tip 3: Pak voldoende rust

Na een zware inspanning heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Zorg dat je elke nacht minstens 8 uur slaapt en doe eventueel een powernap als je na een lange school- of werkdag nog moet trainen. Veel amateurvoetballers doen overdag staand werk, waardoor de belasting op hun benen erg groot kan worden. Voor hen is het extra belangrijk om momentjes van rust te pakken.

Artikel: De voordelen van een powernap

Tip 4: Gebruik magnesium (naast gezonde voeding)

Als je ons al wat langer volgt dan ben je waarschijnlijk wel bekend met het belang van gezond eten. Ook bij het voorkomen van kramp speelt gezonde voeding een grote rol. Magnesium is een mineraal dat helpt bij een goede werking van de spieren en zenuwen. Het zit in volkoren graanproducten, groenten, noten en vlees. Als aanvulling op een goed voedingspatroon raden we je eventueel aan om magnesium-supplementen te gebruiken.

Wil je meer weten over gezonde voeding? Klik dan hier

LEES VERDER:

Voeding om kramp te voorkomen

Last van kramp? Eet dit!

| Algemeen, Voeding | No Comments
Last van kramp? Eet dit! Heb jij vaak last van kramp? Deze pijnlijke samentrekking van je spieren is een veelvoorkomend probleem bij voetballers. Maar gelukkig kun je dit oplossen met…
Het belang van rustdagen voor voetballers

Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling

| Algemeen, Voeding | No Comments
Het belang van rustdagen voor je ontwikkeling Door sociale media kun je het idee krijgen dat het goed is om rustdagen over te slaan als je succesvol wilt worden. Deze…
topvoetballers met topfitheid boven de dertig jaar

De fitste voetballers boven de 35 jaar

| Algemeen, Conditie, Krachttraining, Mindset, Voeding | No Comments
De fitste voetballers boven de 30 jaar Fitheid heeft niks te maken met leeftijd, maar met jouw manier van leven. Om dat te bewijzen laten we je in dit artikel…
omega 3 voor voetballers

Dit is waarom voetballers visolie moeten gebruiken

| Algemeen, Voeding | No Comments
Dit is waarom voetballers omega-3 moeten gebruiken Als voetballer met ambitie vraag je elke training en wedstrijd weer het maximale van je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam…